Kategóriák

Fájdalomcsillapítás

Immunrendszer, belső szervek

Háztartás - otthonápolás

Fogyókúra -diéta -méregtelenítés

Fitness-wellness gépek

Aromaterápia - illóolajok

Személyes higiénia - szépségápolás

Női harmónia

Férfi egészség

Egészséges gyermekek

Kávék, teák, élelmiszerek

TIENS termékek

Ajándék ötletek Hölgyeknek - Uraknak

Sportolóknak - Sportkluboknak

LifeCare termékek

Gépek - készülékek

KIEMELT ajánlatok

Google+

Facebook

Kínai teaszertartás bemutatása, a tea története

 

Kínai teaszertartás bemutatása, a kínai teafőzés rejtelmei

A kínai teaszertartást mutatja be a Kínai Kulturális és Művészeti Központ elnöke, Cserkész Gábor és a teatagozat vezetője Óvári Dániel.

A Közelebb Kínához című műsorban a teaszertartás módjáról, hátteréről, kultúrájáról tudhatunk meg többet.

Kiváló minőségű kínai zöldtea keverék

A tea története

Időszámítás előtt 2737-ben a kínai császár forró vizes csészélyébe egy tealevél hullott. Az igy elkészült ital illata és íze elbűvölte a császárt és innen származtatják a teaivás szokását.

A teacserje Kína déli tartományaiban, a Kínai tengertől a Tibetig húzódó sávban őshonos. A rózsabokorhoz hasonló cserje virágja a csipkerózsára emlékeztet. A levele sötétzöld színű; fiatalon szőrök borítják, később csupasszá és csillogóvá válik. Hossza 8-10 cm, szélessége 2-5 cm, lándzsa vagy tojásdad alakú, széle finoman fűrészelt.

A teacserje termesztési területein a termesztés és a feldolgozás eljárásai igen sokrétűek. Teaültetvény magról vagy hajtásdugványokkal telepíthető. A teaszedés legelterjedtebb módja, hogy a fiatal hajtásról a csúcsrügy alatti két-három fiatal levelet lecsípik. A növény folyamatos fejlődése esetén a szedés 5-15 naponként megismételhető.

A teának három fő kategóriáját különböztetik meg, ezek a

  • zöld,
  • a fekete és
  • az oolong.

Mindhárom típust ugyanabból a növényfajból készítik. A fő különbség, az eltérő feldolgozásban rejlik.

A fekete teát több óráig fermentálják vagyis erjesztik, az oolong kevesebb fermentálásban részesül és a zöld teákat pedig egyáltalán nem fermentálják.

Természetesen számtalan különböző fajta létezik a három fő kategórián belül.

A tea szerepe Tibetben.wmv

Buddhista filozófiatanár teázik a Potala Teapalotában, s közben a tea Tibetben betöltött szerepéről beszél

vissza