Kategóriák

Fájdalomcsillapítás

Immunrendszer, belső szervek

Háztartás - otthonápolás

Fogyókúra -diéta -méregtelenítés

Fitness-wellness gépek

Aromaterápia - illóolajok

Személyes higiénia - szépségápolás

Női harmónia

Férfi egészség

Egészséges gyermekek

Kávék, teák, élelmiszerek

TIENS termékek

Ajándék ötletek Hölgyeknek - Uraknak

Sportolóknak - Sportkluboknak

LifeCare termékek

Gépek - készülékek

KIEMELT ajánlatok

Google+

Keleti Egészségkultúra

18 érv, hogy miért igyál zöld teát!

A kínaiak igazi csodaszere már 5000 éve - A zöld tea …

Miért válasszam a TIENS termékeit?

Hogyan segíthetnek a Tiens termékek és az ötezer éves …

Daganatos betegségek - hogyan segít a Keleti medicina?

Rákellenes Világnap - Daganatos betegségek - hogyan …

Kinai medicina tavaszi faradtsagra

Kinai medicina tavaszi faradtsagra

Cordyceps sinensis gyógyhatásai

daganat kezelés, légzés javítás, növelheti a sejt …

Facebook

71 fogyókúrás tipp

2011.08.01.

71  fogyókúrás tipp

„Az evés nagyon igazságtalan dolog: minden falat legalább két percig ott marad a szájban, két óráig a gyomorban, de három hónapig látszik a csípőn” – vallotta Christian Dior, francia divatdiktátor (1905–1957). Mivel nagyon sokan küzdenek felesleges kilóikkal, nekik szeretnénk hasznos, könnyen kivitelezhető tippeket adni…

71  fogyókúrás tipp
1. Sohase vásároljunk éhesen!

Ha valaki korgó hassal megy bevásárolni, garantáltan több élelmiszert vesz meg, mint ahogy előzőleg eltervezte, és valószínűleg valamit ott gyorsan meg is eszik…

2.  Részesítsük előnyben a lágy sajtokat!
Az 50 %-os zsírtartalmú, kemény sajtok több kalóriát tartalmaznak – kb. 395 kcal/100 g –, mint az ugyanolyan zsírtartalmú, lágy sajtok, pl. a brie. Mivel a lágy sajtban több víz van, mint a keményben, ezért kevesebb a kalóriatartalma is.

3. A jód segít a zsírleadásban
Érdemes egy héten egyszer-kétszer tengeri halat enni és jódozott tengeri sót használni. A jód serkenti a zsírlebontást, mivel azonban nagy része főzés közben lebomlik, ajánlatos az ételeket közvetlen a főzés végén, a tálalás előtt megsózni. A halat különösen kímélően kell elkészíteni – saját levében párolni vagy főzőpapírba csomagolva főzni.

4. Lassan és kis falatokat együnk!
Agyunk éhségközpontjának kb. 20 percre van szüksége, amíg a jóllakottság első jelei megérkeznek hozzá. Együnk hát lassabban, hagyjunk időt az evésre! Egyébként ez a dél-európai étkezési kultúra titka, ott ugyanis sokáig ülnek az asztalnál, mégsem étkeznek mértéktelenül.

5. Sohase együnk állva!
Üljünk le, amikor étkezünk! Ha állva eszünk, az agyunk gyakran nem érzékeli, hogy élelmiszert fogyasztottunk. De ne tévézzünk, és újságot se olvassunk evés közben! Ezek elterelik a figyelmet, nem vesszük észre, hogy már jóllaktunk.

6. Ne hagyjunk ki evést!
Ha vigyázni akarunk az alakunkra, étkezzünk 5-6-szor naponta, de keveset! Ha az étkezések közötti idő hosszú, megnő az étvágy, és többet eszünk, mint amennyit akarunk.

7. A zöldséglevek csökkentik az étvágyat
Előétel helyett igyunk inkább egy pohár paradicsomlevet vagy zöldségkoktélt, mert ezek bőséges ásványi anyaggal látják el szervezetünket, stimulálják az emésztőnedveket, és tele vannak ballasztanyagokkal!

8. Mindig evőeszközzel együnk!
El a kezekkel a chipseszacskóktól! Azonkívül, hogy ezeknek magas a zsírtartalmuk, az is a hátrányuk, hogy „etetik” magukat, nem tudjuk az evést abbahagyni. Ezért érdemes mindig evőeszközzel enni (természetesen a nyers zöldség és gyümölcs kivétel).

9. A tejivás külön étkezésnek számít
A tejet ne használjuk szomjoltónak! Magas tápértéke, nagy fehérje- és szénhidráttartalma, a benne található könnyen emészthető tejzsír, vitaminok és ásványi anyagok miatt a tej teljesen külön étkezésnek számít. Felnőtteknek elég naponta ¼ liter!

10. „Írjuk” karcsúra magunkat!
Jegyezzünk fel minden ételt és italt, amit elfogyasztottunk! Az étkezési napló az egyik legolcsóbb fogyókúrás módszer, és biztosan beválik, mivel így jobban megismerjük gyengéinket, és elkezdünk tudatosabban étkezni.

11. Lágy vaj a nyerő
A vajat ne a hűtőben tároljuk, hanem valamilyen hűvös helyen, a spájzban! Vagy, ha ez nem megoldható, étkezés előtt időben vegyük ki a hűtőszekrényből! A kemény vajból az ember ugyanis automatikusan többet vesz.

12. Étteremben is könnyűt válasszunk!
Ha étteremben akarunk étkezni, az étlapról zsírszegény ételt válasszunk, pl. párolt zöldséget vagy grillezett halat salátával! Fogyasszunk ilyenkor is kalóriaszegény italokat, pl. fél pohár szárazbort keverjünk össze fél pohár ásványvízzel!

13. Ál-éhségrohamok
Ha ránk tör a farkasétvágy, hessegessük el! (Például hívjuk fel egy jó barátnőnket telefonon, mert ez eltereli a figyelmünket!) Talán nem is az éhség az, ami étkezésre késztet. Amilyen gyorsan jön az impulzus, olyan gyorsan el is megy. Ha azonban továbbra sem múlik el, akkor a szervezetünk valóban tápanyaghiányt jelez.

14. Saját készítésű müzli
A vásárolt müzli nem is olyan könnyű étel, mint gondolnánk! Vannak benne olajos magvak, cukor, csokoládédarabok és édes, szárított gyümölcsök. Legjobb hát, ha otthon, saját magunk keverünk müzlit. Tegyünk bele teljes kiőrlésű gabonapelyhet, kevés szárított gyümölccsel, sok friss gyümölcsöt és sovány tejterméket!

15. Higgyünk a tükörnek!
A mágikus 50 kilós határ még keveset mond a jó alakról és a fittségről. Inkább vizsgáljuk meg, hogy arányos-e a testünk, milyen az izmaink és a zsírszövetünk aránya! A sport ezen sokkal többet segít, mint a fogyókúrák.

16. Vagy-vagy

A sajt és a kolbász alá a kenyérre már ne kenjünk semmit! Vagy pedig együnk magában vajas kenyeret! Vaj vagy margarin helyett használjunk sovány túrót, az csak 0,2% zsírt tartalmaz, míg a vaj 83,2%-ot!
   

Három „energiaital”, ami segíti a fogyást

  • 1 csomag petrezselymet pürésítsünk 200 ml zöldséglével és egy kis tabascoszósszal!
  • 250 g paradicsomot, 2 szem őszibarackot és ½ szem megpucolt citromot, valamint 1 db sárgarépát tegyünk gyümölcscentrifugába! A kapott levet keverjük össze 1 csepp olívaolajjal, ízesítsük csipetnyi sóval és néhány csepp tabascóval! 
  • Hámozzunk meg 2 db narancsot, pürésítsük 200 g földieperrel és 2 szál bazsalikommal! Ízesítsük ½ teáskanál balzsamecettel!


 

 

 

 

 

 

 

 

17. Jóllakni már étkezés előtt?

Sok helyen szokás, hogy amíg az emberek az étteremben a megrendelt ételre várnak, vajas kenyeret eszegetnek. Mi ezt ne tegyük! Még ha ínycsiklandó is a látvány: ezek csak fölösleges kalóriák. De ha kenyér helyett mártogatni való zöldséget találunk az asztalon, nyugodtan lássunk hozzá!

18. Gyümölcsöt – szeletelve
Kívánjuk a gyümölcsöt? Ne együk egészben, hanem hámozzuk meg, és szeleteljük fel az almát, a körtét és a narancsot! Ez azért ajánlott, mert minél tovább foglalatoskodunk a hámozással, rágással, annál tovább érezzük magunkat jóllakottnak.

 19. Szuperkönnyű habtúró

Keverjünk a sovány túróhoz szén-dioxiddal dúsított ásványvizet! Ez majdnem olyan finom, mint a zsíros túró, de feleannyi kalóriát tartalmaz.

20. A mérleg igazsága
Nem érdemes mindennap a mérlegre állni: egy héten egyszer elég ellenőrizni a súlyunkat. A minimális testsúlyingadozás – hetente 1-1,5 kg – ugyanis normális és az ember vízháztartásával függ össze.

21. Így nyomjuk el éhségérzetünket!
Van egy jó trükk arra, hogyan nyomjuk el természetes módon az éhségérzetünket: nyomjuk meg ujjunkkal háromszor az éhségellenes pontjainkat! Azok pedig az orr és a felső ajak között, a kisujj első és második percének redőjén, valamint a fülcimpáinkon helyezkednek el.

22. Minimális zsiradék
Sütéshez használjunk teflon- vagy grillezőedényeket! Így a felhasznált zsiradék mennyiségét fél teáskanálnyira tudjuk csökkenteni. A zöldségeket pedig pároljuk! Garantáltan zsírmentes és vitaminkímélő, ha párolóedényt használunk. A halat érdemes pergamenpapírba betekerni, így nem szárad ki, és nem kell hozzá zsiradék.

23. Ne hagyjuk ki a reggelit!
A nap legfontosabb étkezése a reggeli. Kihat az egész napunkra. Miután a vércukorszint éjszaka lecsökken, a szénhidrátban gazdag reggeli újra felviszi azt, és beindítja az anyagcserét. Aki nem tud sokat enni reggelire, legalább egy kis gyümölcsöt fogyasszon!

24. Fogyás alvás közben
Kenyér, tészta és rizs – lehetőleg teljes kiőrlésű – a legjobb vacsoraételek. Magas szénhidráttartalmuk elősegíti a szerotoninképződést az agyban, és ezáltal az alvást is. Ráadásul, aki éjszaka eleget alszik, kevésbé lesz éhes napközben…

25. Kalóriaszegény szószok
Ne liszttel, hanem főtt krumplival sűrítsük a szószokat! A zöldségalapot csak félig főzzük meg!

26. Csapjuk be magunkat!
Rendezzük át a hűtőt! Tegyük előre az uborkát, a salátákat, a sovány joghurtot! A sajtokat és a kolbászt rejtsük el hátul! Így ha támad az éhségroham, kevesebb kalóriával megúszhatjuk.

27. Hideg fürdő fogyókúrázóknak
Vegyünk langyos fürdőt – max. 34 °C-osat – és utána ne törülközzünk meg! Mivel szervezetünk arra van berendezkedve, hogy fenntartsa a 37 °C-os normál hőmérsékletét, a „hidegsokk” után sok kalóriát éget el. Még hatékonyabb a jéghideg zuhany!

28. Tévézés helyett mozogjunk!
Sohase üljünk le közvetlenül evés után a tévé elé! 15 perc séta oxigént juttat a vérbe, ami pedig aktivizálja a zsíranyagcserét.
 
29. Együnk erőset!
Az erős fűszerek fűtik a szervezetet. Így sok kalóriát lehet elégetni anélkül, hogy ezért tennénk is valamit. Az ideális „erősítők” a chili, a paprika, a tabasco és a fokhagyma.

30. Nassoljunk gyakrabban és kevesebbet!
Néha egy kis darab csoki jót tesz. Ám, ha valaki sok édességet fogyaszt, beleesik a farkaséhség csapdájába. Ehelyett inkább együnk egy kis szelet csokit, ami csak 80 kalória, és annyi nem árthat, de legalább elűzi az édesség utáni vágyunkat.

31. Futni kifulladásig?

Inkább lassan és többet sportoljunk, mint keveset és erőteljesen! A zsírégetés csak akkor indul be, ha nem merítjük ki teljesen magunkat. Ilyenkor a szervezet a zsírt energiaforrásnak használja, pedig pont ettől szeretnénk megszabadulni. Nagyobb tempónál a szervezet szénhidrátot éget el.

32. Együnk sportolás előtt is!

Együnk keveset sportolás előtt is! (Például a sovány túró gyümölccsel vagy zöldséggel ellát energiával, és nem terheli meg szervezetünket.) Így biztos, hogy sportolás után nem leszünk olyan éhesek. A sportolás közben elvesztett folyadékot legjobb, ha ásványvízzel, levekkel és gyümölccsel pótoljuk. A müzli, a kenyér és a tészták fontos szénhidrátforrások. A szénhidrátok segítenek tárolni az izomzatban az energiát, erőt és lendületet adnak, és biztosan nem alakulnak át zsírrá.

33. A siker minket igazol
Akkor érhetjük el diétánkban a legnagyobb sikert, ha mindennapi étkezésünket testhezállóvá alakítjuk. Ha egyoldalúan étkezünk, nagy az esély, hogy nem lesz erőnk kitartani és megváltoztatni életmódunkat.

34. Matetea kávé helyett
A mate üdít és frissít, kevesebb koffeint és csersavat tartalmaz, mint a kávé. A dél-amerikai magyal fiatal, szárított leveleiből nyert tea elősegíti a gyomornedvképződést, ugyanakkor csökkenti az éhségérzetet.

35. Egy korty az emésztéshez?
Csak azt ne!  Ha evés közben szeszes italt fogyasztunk, hogy jobb legyen az emésztésünk, pont ez ellenkező eredményt érjük el. A szervezet ugyanis hasonlóképpen bontja le az alkoholt, mint a zsírt – így a zsíranyagcsere ez idő alatt nem működik! Az eredmény: még több nemkívánt zsírpárna rakódik le!

36. Tartsunk rizsnapot!
Egy-másfél kilót is fogyhatunk egy nap, ha csak rizst eszünk. A rizses kúra során az ember nem éhezik, és két hét alatt akár öt kiló feleslegtől is megszabadulhat. A recept a következő: 250 g hántolatlan rizst vízben vagy almalében, só nélkül felforralunk. 3–5 adagra osztjuk, és tetszés szerint párolt almával, almapürével, paradicsommal vagy fűszernövényekkel ízesítjük.

37. Gyümölcs, kontra zsír
Együnk körtét,grépfrútot, narancsot, bogyós gyümölcsöket! Ezek olyan szupervitalizáló anyagokat tartalmaznak, amelyek a C-vitamin hatását akár a százszorosára is növelhetik. Érdemes hetente többször ananászt és papaját enni, mert elősegítik a zsírégetést.

38. Optikai csalódás
Mindig kis tányérra tálaljuk ételeinket! Ha bőséges salátaadagot rakunk rá, az adag még többnek látszik. Így kisebb adagok is olthatják az éhséget. Az agy felé az az üzenet érkezik, hogy van elég étel. Az „üres” tányér ellenben azt jelzi: ennyivel sosem fogok jóllakni!

39. Az örömelv is fontos!
Ha nagyon megkívánunk valamilyen kalóriabombát, engedjünk a csábításnak! Jobb egyszer egy nap jóízűen bűnözni, mint egész nap rossz szájízzel, kalóriákat számolgatva olyan ételeket kényszeríteni a gyomrunkba, amik nem ízlenek.

40. Menjünk szórakozni!
Ismerjük a jelenséget: alig határoztuk el, hogy mostantól fogva kevesebbet eszünk, csak egy dolog jár a fejünkben: csoki, torták, sült krumpli… Pontosan azok az ételek, amik tilosak. Menjünk moziba vagy Operába, szaunázzunk, vagy látogassunk el egy kiállításra! Így az éhségérzet egy idő után magától elmúlik.

41. Sohase együnk este 6 után!
Tegyünk úgy, mint a manökenek: vacsorázzunk, amilyen korán csak tudunk! Este 6 után az anyagcsere már takarékon működik, s az ételt szervezetünk lassabban emészti meg, így több rakódik le. A legjobb, ha 20.00 óra után már semmit sem eszünk.

42. Gyufa-rituálé
Készítsünk elő egy gyufásdobozt 20 szál gyufával! Minden „bűnözéskor” vegyünk ki egy szálat! Próbáljuk meg, hogy a 20 szál kitartson egy hónapig!

43. Majonéz joghurttal
Ha salátához szószt készítünk, keverjük össze a majonézt zsírszegény joghurttal! A vinegrette-et olaj helyett paradicsomszósszal készítsük!

44. Mit jelent jóllakottnak lenni?
Hagyjuk abba az evést, még mielőtt elfogy az összes étel a tányérunkról, és „vizsgáljuk meg”, hogy valóban éhesek vagyunk-e még! Jóllakottnak lenni ugyanis annyit jelent, hogy kellemesen érezzük a gyomrunkat, és semmiképpen sem azt, hogy a gyomrunk helyén nyomást érzünk, és legszívesebben rögtön lefeküdnénk…

45. Sose falatozzunk unalmunkban

46. Ne együnk lelki vigasztalásképpen, bánatunkban

47. Ne nassoljunk, ha idegességünket akarjuk csillapítani a rágcsálással

48. Ne együnk, ha nem vagyunk éhesek

49. Mindig csak annyi ételt együnk, ami éppen csillapítja az éhségünket

50. Ha gyakran eszünk keveset, étvágyközpontunk nem áll át a raktározásra, és az élfogyasztott alóriák azonnal elégnek

51. Evés közben hallgassunk klasszikus zenét, mert az lassabb evésre késztet

52. Főzzünk kisebb lábasban, tálaljunk kisebb levesestálban, mert így ösztönösebben is kevesebbet szedünk majd a tányérunkra

53. Ne együk túl gyakran a kedvenc ételeinket, sőt, kísérletezzünk gyakran szokatlan, újszerű ételekkel, mert azokból eleinte nem merünk sokat enni

54. Hamarabb jóllakunk, ha levessel, vagy lédús gyümölcsökkel indítjuk a főétkezést

55. Együnk kék színű tálból, - a kék elveszi az étvágyat. Legyen a konyhában is sok kék - abrosz, szalvéta, kiegészítők, váza

56. A narancssárga és a piros a leghatékonyabb étvágygerjesztő, ezért kerüljük az étkezőben és a konyhában, se a tál, se az asztalon lévő virág, se váza, szalvéta, terítő, fal se legyen ilyen színű, a bézs is evésre csábít

57. Tartsuk a kis tányér, nagy pohár elvét, vagyis étkezés előtt igyunk sok vizet, és minél kisebb tálon szervírozzunk magunknak

58. Mindig lassan, és egyenletesen étkezzünk, akár kisebb szüneteket is tarthatunk közben, mert az éhségközpontunk csak az evés 20. percében észleli a jóllakottságot

59. Ne együnk telefonálás, tévézés, vagy internetezés közben, mert ezek elvonják a figyelmünket arról, hogy eseleg már bőven telítődtünk

60. Minden falatot alaposan rágjunk meg, ezzel tehermentesíthetjük a gyomrunkat, és könnyebben áthaladnak rajtunk az ételek

61. Valamennyi falat után tegyük le az evőeszközt, és csak akkor emeljük fel újra, ha valóban szeretnénk még enni.Így ugyan körülménesebb, és fárasztóbb az étkezés, de legalább arantálja, hogy hamarabb abbahagyjuk az evést, mintha folyamatosan kezünkben tartanánk

62. Lehetőleg minden nap ugyanabban az időben együnk, sőt, még a kávézást is azonos időben ejtsük meg

63. Tudatosan törekedjünk arra, hogy kiérezzük minden falat ízét. Ha arra összpontosítunk, hogy milyen íze van egy ételnek, kevesebbet eszünk, hiszen úgy érezzük, hogy hamarabb eltelünk tőle

64. Legideálisabb a napi ötszöri étkezés, így a legjobb hétkor reggelizni, tízkor tízóraizni, egykor ebédelni, négykor uzsonnázni, hétkor vacsorázni

65. Tartsunk egy hetes krumpli diétát. A krumplit ez idő alatt ne sózd, ne süsd zsírban, és naponta fogyassz mellé 2,5-3 liter folyadékot

66. Diéták kedvenc kiegészítője az ecet, hiszen savassága csökkenti az étvágyat, kiváló zsírégető, segít az anyagcsere folyamatok harmonizálásában is. Savas természete méregtelenít, főleg, ha sportolás előtt és után is elfogyasztunk 1-1 pohár almaecetes vizet

67. A vörösbor kis mennyiségben nemcsak egészséges, hanem segít afogyásban is. A resveratrol tartalma segíti a felesleges kilók leadását, segíti a szénhidrát-anyagcserét, és csökkeni a zsírsejtek számát, meggátolja a szervezet zsírsejtjeinek növekedését, a zsír tárolását, és az éretlen zsírsejtek érését. (naponta 2 dl)

68. Fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű vízfogyasztás is. A 9,5 PH-értékű lúgos víz távozásra készteti a szervezetbe került salakanyagokat.

69. Fogyj kutyával - kutatók megállapították, hogy akik rendszeresen kutyát sétáltatnak, évente átlegosan 6,4 kg-ot is leadhatnak. A kísérletben eleinte hetente 3x10 percig, később hetente 5x20 percig sétáltak az ebekkel 

70. A kialvatlanság növelheti a pluszkilók számát. Többet eszik az, aki kialvatlan Ha nem jön álom a szemünkre, igyunk nyugtató hatású teákat: citromfű, kamilla, levendula

71. Almaecet kúra: étkezés előtt igyunk egy pohár vizet, melybe 1-2 kanál almaecetet és egy kávéskanálnyi mézet keverünk, ez csökkenti az étvágyat, és zsírégető hatású

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!