Kategóriák

Fájdalomcsillapítás

Immunrendszer, belső szervek

Háztartás - otthonápolás

Fogyókúra -diéta -méregtelenítés

Fitness-wellness gépek

Aromaterápia - illóolajok

Személyes higiénia - szépségápolás

Női harmónia

Férfi egészség

Egészséges gyermekek

Kávék, teák, élelmiszerek

TIENS termékek

Ajándék ötletek Hölgyeknek - Uraknak

Sportolóknak - Sportkluboknak

LifeCare termékek

Gépek - készülékek

KIEMELT ajánlatok

Google+

Facebook

Az étkezési rostok szerepe az immunrendszerben

2012.10.15.

Az étkezési rostok szerepe az immunrendszerben

Az étkezési rostok fontossága abban rejlik,hogy elősegítik a bélmozgást, amerikai kutatók pedig most igazolták, hogy a rostban gazdag táplálék növeli bizonyos jótékony baktériumok számát is a bélben.

Az étkezési rostok szerepe az immunrendszerben

Az étkezési rostok fontossága abban rejlik,hogy elősegítik a bélmozgást, amerikai kutatók pedig most igazolták, hogy a rostban gazdag táplálék növeli bizonyos jótékony baktériumok számát is a bélben.

Az étkezési rostok növényi eredetű ballasztanyagok, amelyeket a test enzimatikus úton, a normál emésztési folyamatban nem bont le.

A Journal of Nutrition című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányhoz húsz önkéntes férfit toborozott Seema Hooda és kutatócsoportja az Illinois-i Egyetemen. A vizsgálatba bevont emberek vállalták, hogy minden nap elrágcsálnak egy 21 grammos, polidextrózból vagy kukoricapehelyből készült szeletet.

Mindkét rostanyagot gyakran használják péksüteményekben, müzlikben és reggeli szeletekben. A résztvevők székletmintáját elemezték a teszt elején, majd két hét elteltével újra. A DNS-elemzésből kiderült, hogy az elfogyasztott többlet rostanyag hatására két jótékony baktérium populációja lényegesen megemelkedett az önkéntesek bélrendszerében.

Az ellenőrző vizsgálat idejére jóval több Faecalibacterium keletkezett, egy gyulladásgátló hatású baktérium, amely véd a gyulladásos bélbetegségek ellen. Emelkedett a Lactobacillusok száma is, amelyeket egyébként probiotikumként kapszulákban szedünk vagy joghurtokban fogyasztunk.

A kutatók úgy vélik, azért szaporodott a barátságos baktériumok népessége, mert a nagyobb mennyiségben bevitt étkezési rostokkal megkapták azt, amit leginkább kedvelnek. A táplálkozási ajánlások szerint naponta 30 gramm étkezési rostot kellene fogyasztania egy felnőttnek, ám az Egyesült Államokban a legtöbben ennél jóval kevesebbet, mindössze 15 grammot vesznek magukhoz étrendjükben - idézte a tanulmányt a Scientific American című amerikai ismeretterjesztő portál.

Az eredmények arra utalnak, hogy a probiotikumok szedése helyett érdemesebb lenne a jótékony baktériumok számát helyben, az emésztőrendszerben szaporítani, amit elő lehet segíteni a prebiotikumként alkalmazott rostanyagok fogyasztásával.

Ilyen, pre- és probiotikumokat tartalmazó készítmény a Digest, mely segíti a bélbaktériumok termelését, valamint a Fruktozan készítmény.

Itt olvashatsz többet a Fruktozanról, és a bélrendszerről:

A tápanyagok felszívódása és a mérgező anyagok eltávolítása is elsősorban a bélrendszerünkben történik.

Igaz az állítás, miszerint az egészség a bélrendszer egészségével kezdődik. Kutatások szerint a testünkben felhalmozott mérgező anyagok nagy része is a bélrendszeren keresztül jut a szervezetünkbe.


Mi határozza meg, hogy a vastagbél támogatja egészségünket vagy valamilyen probléma kialakulását okozza?

Röviden: baktériumok

Egy baktérium lehet jótékony vagy kártékony, és a vastagbélben
mindkettő megtalálható. A káros baktérium felerősíti a betegségeket.
A jótékony baktérium pedig elengedhetetlen az emésztőrendszer
egészséges működéséhez.

Mivel immunrendszerünk működéséért 80%-ban a bélrendszer felelős, ezért érthető, hogy a “jó egészség alapja” az egészséges bélrendszer.

A TIENS a Fruktozán szirupot hívja segítségül a jó-rossz baktérium
egyensúly megteremtéséhez:

Amikor a jó-rossz baktériumok aránya kiegyensúlyozott, három pozitív változás következik be:
1. Csökkennek vagy megszűnnek az emésztési problémák.
2. A szervezet elkezdi felhasználni az összes bevitt, hasznos
tápanyagot.
3. Az immunrendszer tehermentessé válik és alkalmas lesz a
betegségek legyőzésére.

A jó baktériumok az elsődleges védőpajzsot jelentik a különböző
betegségeket okozó organizmusok ellen. Valamint az idő előtti
öregedés ellen, melyet baktériumokat és gombákat termelő méreganyagok okoznak.


Kimutatták, hogy napi 1g Frukto-oligoszacharid fogyasztásával csökkenthetjük a nemkívánatos elemeket, és egyúttal megnövelhetjük
a jótékony baktériumok jelenlétét a bélrendszerben, segítve az
egészséges bélflóra kialakulását.

Érdekességek a bélbaktériumokról:

- Bélrendszerünkben 100 trillió mikroorganizmus található.
- Ez a populáció 500 különböző fajból áll.
- A jó és rossz baktériumok aránya határozza meg a teljes szervezetünk hogylétét.

Az ideális arány 85% jó-, és 15% rossz baktérium.
- A jótékony baktérium egyik feladata, hogy megakadályozza a rossz
baktériumok elszaporodását a vastagbélben.

Mi a Frukto-oligoszacharid (F.O.S.)?

A frukto-oligoszacharid egy a természetben megtalálható szénhidrát,
mely kis koncentrátumban fellelhető például a céklában, a csicsókában,
a cikóriában, a banánban.

A frukto-oligoszacharid napi fogyasztása segíti a jótékony baktériumok szaporodását a bélrendszerben.
Ezek a baktériumok pedig fenntartják a bélrendszer egészséges
működését és távol tartják a kártékony baktériumokat, mint például az E.coli, a clostridium és a szalmonella.

A frukto-oligoszacharid édes ízű, az édesítő képessége kb. fele a cukorénak, viszont a kalória mennyisége csak 10%-a a cukorhoz képest.

Habár a nyugati országokban még csak mostanában vált népszerűvé
a frukto-oligoszacharid, Japánban már hosszú évek óta használt
étrend-kiegészítőként ismert. A Japánok rendkívül nagy hangsúlyt
fektetnek a jótékony baktériumok bevitelére és széleskörben
elterjedt a használatuk, mint “élelmiszer-adalék”, melynek fontos
egészségvédő szerepe van.

A frukto-oligoszacharid egy olyan szuper tápanyag, mely jóval többet tesz, mint a bélflóra helyreállítása.

Az emésztés javítása
A frukto-oligoszacharid serkenti a rövid szénláncú zsírsavak termelődését, különösen a biturátét, mely a vastagbél “üzemanyaga”.
A frukto-oligoszacharid a biturát szint növelésével segíti fenntartani
a bélnyálkahártya egészségét. Ezáltal csökken a bél pH-ja, elősegítve a rövid szénláncú zsírsavak termelését, és ezáltal fenntartva a vastagbél egészséges állapotát.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Szólj hozzá elsőként!