
Két klasszikus gombaölő szert alkalmaznak leggyakrabban erre a kezelésre. Mindkettő felszívódó hatású, a növény szövetébe, a gyümölcs héjának mélyebb rétegébe mozogva ölik meg az útjukba kerülő gombákat.
A biztos hatás érdekében még szoktak ortofenil-fenol-t (E 231) és/ vagy tiobendazol-t (E233) is adagolni az oldathoz.
Veszélyes-e a citromfélék héjának fogyasztása?
Több sajtótermékben napvilágot láttak figyelem-felkeltő írások, többségében egymástól átvett azonos anyagok az elmúlt évben ebben a témában.2012 decemberében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is megjelentetett egy rövid közleményt, melyben felhívta a figyelmet a kezelt déligyümölcsök felhasználásával kapcsolatban.
Miért és mikor kezelik a déligyümölcsök (narancs, citrom, mandarin, grape-fruit és banán) héját?
Köztudott, hogy a déligyümölcsöket zölden vagy éretlen állapotban szüretelik, úgy csomagolják, és hosszú utat tesznek meg a gyümölcsök, míg a fogyasztók asztalára kerülnek. A szállítás gyakran több hétig is elhúzódik. Szállítás alatt a gyümölcsök nagy tömegben, szorosan egymás mellett helyezkednek el a tároló kapacitás minél jobb kihasználása érdekében. A leszedett gyümölcsök élő anyagok, magas a víztartalmúk, lélegeznek, így a tárolás alatt is párologtatnak.
A citrusfélék tárolási-betegségeinek fellépését, azaz romlását serkenti az áru körüli levegő magas páratartalma, és a hűtés nélküli körülmények.
A nagyarányú romlást megelőzendő a fákról szüretelt gyümölcsöket gombaölő és baktériumokat is ölő vegyszerekkel és növényvédő szerekkel kezelik. Az oldatot permetezéssel vagy gyakrabban az oldatban történő áztatással viszik fel a gyümölcsök héjára. A súlyveszteséget okozó párologtatás csökkentésére pedig viaszréteggel vonják be a gyümölcsök héját. Általában a viaszban fürdetést a vegyszerekkel együtt alkalmazzák.
Milyen kémiai anyagokkal kezelik a gyümölcsöket?
A szakirodalom valamint a hazánkban forgalmazott déligyümölcsök csomagolásán olvasható információk szerint két klasszikus gombaölő szert alkalmaznak leggyakrabban erre a kezelésre: az imazalil és a prokloráz hatóanyagúakat. Mindkettő felszívódó hatású, a növény szövetébe, a gyümölcs héjának mélyebb rétegébe mozogva ölik meg az útjukba kerülő gombákat.
A biztos hatás érdekében még szoktak ortofenil-fenol-t (E 231) és/ vagy tiobendazol-t (E233) is adagolni az oldathoz. Ezek a vegyületek a romlást okozó gombák mellett a baktériumok ellen is hatnak. Jellemző rájuk, hogy csak a terméshéj felszínén tapadnak meg. Besorolásuk kicsit kaotikus jelenleg: bár az Európai unió 2003-ban átsorolta őket rendeletileg a növényvédő szerekhez, de növényvédő szerként azóta sincsenek nyilvántartva.
A felsorolt növényvédő szerek alkalmazása a leszüretelt déligyümölcsök esetében engedélyezett, de a forgalmazónak kötelezően fel kell tüntetni a kezelést a gyümölcs csomagolásán. Európai unió déligyümölcsöt termelő országai is alkalmazzák ezen kezeléseket.
Hazánkban a déligyümölcsök többségét ömlesztett áruként értékesítik, kimérésük a pultra felhalmozott narancs és citrom hegyekből történik. Az árusítás ilyen formájánál a gyümölcsök kezeléséről a vásárlók semmilyen információt nem kapnak.
forrás: balintgazda.hu-veszelyesek
Megoldás:
A Tiens Ózonos Zöldség-Gyümölcs fertőtlenítő készüléke sterilizáló/fertőtlenítő, antiszeptikus/frissítő funkcióival eltávolítja a gyümölcsök és a zöldségek héján visszamaradt növényvédő szereket.
Az ózon az egyik legerősebb oxidáló és fertőtlenítő anyag (600-szor hatékonyabb fertőtlenítő hatású, mint a klór). Emiatt használják a levegő, a víz, és élelmiszerek fertőtlenítésére, csírátlanítására.