Kategóriák

Aromaterápia - illóolajok

Személyes higiénia - szépségápolás

Parfümök, parfümszórók, parfüm termékek, díszüvegcsék

Fájdalomcsillapítás

Immunrendszer, belső szervek

Háztartás - otthonápolás

Fitness-wellness gépek

Kávék, teák, élelmiszerek

TIENS termékek

Ajándék ötletek Hölgyeknek - Uraknak

Sportolóknak - Sportkluboknak

Google+

Facebook

az adaptogén növények királya - táplálékkiegészítők - tényleg mindenre jó?

 

A keleti medicina több olyan gyógynövényt ismer és alkalmaz, amelyek mind a túlmöködő, mind pedig az alul működő szerveinkre kedvező hatással bírnak, kiegyensúlyozzák, harmóniába hozzák azok működését, energetikai szintjét.
Ezeket adaptogén növényeknek hívjuk.

Adaptogén növények - Az adaptogén vegyületek közös jellemzője, hogy minden sejtre hatnak és egyensúlyba hozzák azok működését.

"Az adaptogén növények harmonizálják egyes belső elválasztású mirigyeink valamint az immunrendszerünk működését.

Amennyiben arra van szükség lelassítják a túlműködő,  miközben felgyorsítják az alul működő szerveinket. Folyamatosan fogyaszthatók, ugyanis az optimálisan működő szervek működését nem módosítják.

A tudománynak a mai napig nem sikerült ilyen precizitású készítményt előállítani. 300 gyógynövényből mindössze  1 rendelkezik ilyen jótékony hatással, a tradicionális kínai medicina pedig jól ismeri ezeket a növényeket.

Az adaptogén növények akkor és úgy hatnak, ahogyan az adott pillanatban szükségünk van rájuk. A kulcsszó az adaptáció, azaz a tökéletes alkalmazkodás.

Az adaptogén, intelligens gyógynövény csak akkor hat, ha szükség van rá. Egy adaptogén vérnyomás csökkentő növény csökkenti a vérnyomását azoknál, akiknek magas, viszont hatástalan azoknál, akiknek normális.

Az adaptogén koleszterincsökkentő gyógynövény csökkenti az LDL (ártó) koleszterint, de növeli a HDL (jó) koleszterin értéket.

Az emberi test külső és belső körülményi változnak. A változásokhoz való alkalmazkodó képességünk (idegen szóval: adaptálódásunk) lehetséges az adaptogén gyógynövények segítségével. Innen származik az elnevezés.

Adaptogén gyógynövényeknek azokat nevezzük, melyek növelik a szervezet ellenálló képességét a stresszel, fizikai sérülésekkel, aggodalmakkal és kimerültséggel szemben. Egyes helyeken fiatalító, energizáló gyógynövényeknek is nevezik őket.

Mivel folyamatosan fogyasztjuk, egy adaptogén nem lehet mérgező. Egy adaptogén olyan pontosan körül nem írható hatást vált ki az emberi testben, mely által megnő a szervezetünk ellenálló képessége számos behatással szemben. Ezek lehetnek fizikai, kémiai és biológiai behatások. Egy adaptogénnek kiegyensúlyozó hatása van a szervezet életfunkcióira, függetlenül attól, hogy ez a funkció milyen irányban mozdult el korábban." (Wikipédia)


Léteznek olyan természetes növényi vegyületek, ú.n. adaptogének, amelyek a stressz hatásait, az ebből eredő betegségek tüneteit képesek gyengíteni.

Az adaptogén kifejezést szovjet tudósok használták először azoknak a növényi hatóanyagoknak gyűjtőneveként, amelyek tonizáló - vagyis szabályozó - hatással rendelkeznek. Képesek a sejtek, szövetek, szervek működését szabályozni, a stresszhelyzetek által kialakult változásokat közömbösíteni.

Reishi (pecsétviaszgomba, Ganoderma lucidum) - az adaptogén növények királya


Az ősi kínai medicina szerint a reishi (pecsétviaszgomba, ganoderma lucidum) is egy ilyen adaptogén gyógynövény, mely képes egyszerre támogatni a szervezet védekezőképességét és az idegrendszert.

Természetgyógyászok allergiában, magas vérnyomásban, vírusfertőzésben és bronchitiszben egyaránt alkalmazzák. De a reishi adaptogén hatása kiterjed a méregtelenítésre, hangulatra, étvágyra, életerőre és a mentális éberségre.

Adaptogén hatás a méregtelenítésben

Egyetlen szervre sincs jobb hatással a reishi, mint a májra.

A máj több, mint 300 biokémiai funkciója és folyamata számára komoly segítséget jelent a világ leginkább adaptogén gyógynövénye.

Egy kutatás szerint a reishi kivonat kifejezetten jótékony hatású Hepatitis B-ben (Stengler, 2005).

A kínai medicina előszeretettel használja a reishit méregtelenítésre, mely egyébként a máj legfőbb funkciója. A manapság egyre nagyobb mennyiségben előforduló mérgek, toxinok, petrokémiai anyagok, növényvédőszerek, gyomirtók, mind-mind megterhelik méregtelenítő szervünket, a májunkat.

A máj megfelelő védelme részét képezi az egészséges és hosszú életnek.

Adaptogén hatás a stressz csökkentésében

A méregtelenítő hatás mellett a reishi stressz csökkentő hatása is részét képezi adaptogén tulajdonságainak. Mai világunkról, a nap, mint nap minket érő stresszről fölösleges lenne írnom, hiszen mindannyian tisztában vagyunk vele: zajszennyezés, túlóra, közlekedési dugók, anyagi természetű kiadások, stb. Ezek mind növelik stressz szintünket, ezzel csökkentve immunrendszerünket, ellenálló képességünket, szervezetünket és belső szerveinket.

Az emberek többsége ösztönösen keresi a stressz csökkentő módszereket, mint a meditáció, sport, egészséges táplálkozás, azonban szükség lehet egy olyan gyógynövényre is, amely képes lehet természetesen csökkenteni stressz szintünket. A reishi tökéletes választás, mivel a benne található polypeptid láncok növelik az agyban az endorfin szintet.

Adaptogén hatás az edzéshez hasonlóan

A reishi gyógygomba rendszeres fogyasztása hasonló hatással bír, mint az aerob testmozgás, a szív-, és érrendszerre, vagy a súlyzózás az izmokra. A reishi valójában az immunrendszert és az idegrendszert erősíti. Az immunrendszernek pedig a szívhez, tüdőhöz és izmokhoz hasonlóan, szüksége van a rendszeres tréningre, hogy erőssé és ellenállóvá váljon.

A reishi adaptogén hatásai:

- támogatja az immunrendszert
- támogatja az idegrendszert
- befogja a káros szabadgyököket
- elősegíti a méregtelenítést, támogatja a máj működését
- csökkenti a gyulladásokat
- csillapítja az allergiát

Forrás: Red Reishi: King of Adaptogens, San Francisco, CA 94111, June 12, 2007, Global Medicine Hunter® News Release, Dr. Meg Jordan, PhD, RN, GLOBAL HEALTH MEDIA

Kínai Ginzeng

A Kínából származó ginzeng is az adaptogének közé tartozik.

Szaponin vegyületei révén jelentős anti-stressz hatást képes kifejteni.

Sokszor elég egy kicsivel nagyobb stressz (pl. konfliktus) ahhoz, hogy az egyensúly felboruljon. Ennek megakadályozása érdekében érdemes étrend-kiegészítőket alkalmazni.

A multivitaminok és az ú.n. adaptogének (pl. ginzeng) együttes alkalmazása jelentősen tudja támogatni az immunvédelmet.

A ginzeng például felgyorsítja a szervezet hideggel, edzésterheléssel szembeni alkalmazkodó képességét, segíti a sejtek működésének helyreállítását, az immunvédekezést.

Az adaptogén növények közé tartoznak egyes gyógygombák is, mint pl a Ganoderma, Cordyceps is.

A Cordycepset "természetes antibiotikumként" is emlegetik.

vissza