Kategóriák

Aromaterápia - illóolajok

Személyes higiénia - szépségápolás

Parfümök, parfümszórók, parfüm termékek, díszüvegcsék

Fájdalomcsillapítás

Immunrendszer, belső szervek

Háztartás - otthonápolás

Fitness-wellness gépek

Kávék, teák, élelmiszerek

TIENS termékek

Ajándék ötletek Hölgyeknek - Uraknak

Sportolóknak - Sportkluboknak

Google+

Facebook

Chili - Kicsi, méregerős, és számtalan jótékony hatással bír

 

Kínai kutatók patkánykísérletek során megállapították, hogy a kapszaicinnel kezelt egyedek vérnyomása mérséklődött, miközben megerősítette az érfalakat, valamint védte azokat a gyulladástól és a meghibásodástól.

Megfigyelték, hogy azokon a helyeken, ahol sok chilit fogyasztanak – pl. India, Mexico-, ott sokkal alacsonyabb a daganatos megbetegedések száma.

Csili-csoda: a csili egészségügyi előnyei

Sokan ódzkodnak tőle, de jó hír az erős ételek kedvelőinek, hogy a kedvenc fűszerük, a csili, számtalan jótékony hatással bír. Tudd meg, melyek ezek!

Fontos tudni, hogy a csili egy kétélű fegyver, ugyanis ha mértékkel fogyasztjuk, akkor gyógyít, viszont ha túlzásokba esünk, akkor bizony komolyabb problémákat is okozhat. Attól függően, hogy pontosan milyet is választunk, más-más mennyiség az ideális belőle, de általánosságban elmondhatjuk, hogy a legjobb jelzőrendszerünk saját szervezetünk, így ha úgy érezzük, már elég belőle, akkor az úgy is van.

Meglehet, ha nem vagy hozzászokva az erős ízekhez, akkor kis dózisban is égető érzést okoz, de ez még nem baj, viszont ha már komolyabban mar, akkor egy ideig mellőzd!

A csiliben található kapszaicin az egyik legjobb méregtelenítő anyagunk, mivel felgyorsítja az anyagcserét, így enyhe vizelethajtó is, tehát a lerakódott salakanyagokat gyorsan kiűzi, miközben fertőtleníti is.

Mivel méregtelenítő tulajdonsággal is rendelkezik, a fogyókúrában is segíthet. És nem csak azért, mert alaposan kitisztít, hanem azért is, mert nagyban csillapítja az étvágyat. Bizonyára már megfigyelted, hogy ha csilivel fűszerezett ételeket fogyasztasz, akkor utána sokáig egyáltalán nincs éhségérzetet.

Ezen kívül segíti csökkenteni a zsírsejtek méretét, valamint a vérben lévő zsír mennyiségét is apasztja. Tehát ha farkasétvágyú vagy, mindenképp iktasd be az étrendedbe ezt a fantasztikus növényt!

Több kutatás is bebizonyította, hogy a kapszaicin segít elpusztítani a rákos sejteket, míg az egészségesek semmiféle károsodást nem szenvednek. Ezt úgy éri el, hogy elősegítik bennük a programozott sejthalált, ami elengedhetetlen a szervezetünk egészséges működésében (ez a folyamat a rákos sejteknél hibás).

Megfigyelték, hogy azokon a helyeken, ahol sok chilit fogyasztanak – pl. India, Mexico-, ott sokkal alacsonyabb a daganatos megbetegedések száma.

A csili hatásos segítséget jelent a megfázás kellemetlen tüneteinek leküzdésében is, mivel a kapszaicin szerkezete nagyban megegyezik a megfázás elleni készítmények hatóanyagaival.
Ezért van az, hogy erősen csilis ételek után hirtelen el kezd folyni az orrunk, majd tökéletesen kitisztul. Így ha ledönt a lábadról a nátha, mindenképp egyél egy kevés csilit, és érezd, ahogy újra szabadon lélegezhetsz!

A csiliben lévő kapszaicin fantasztikus antioxidáns is egyben, tehát a szabadgyököket megkötve megőrzi a fiatalságunkat, valamint egészségünket sejtregeneráló hatása révén.

Táplálék kiegészítőként is megtalálhatod, tehát ha nem szereted, nem muszáj magát a növényt elfogyasztanod.

Kínai kutatók patkánykísérletek során megállapították, hogy a kapszaicinnel kezelt egyedek vérnyomása mérséklődött, miközben megerősítette az érfalakat, valamint védte azokat a gyulladástól és a meghibásodástól.

A hatást már embereken is tesztelték, többnyire sikerrel, azonban még pontosabb összefüggést nem sikerült találni a vérnyomás és a csili között, mindenesetre a kutatók igen bizakodóak.

A kapszaicint a kozmetikaipar is előszeretettel használja, főleg antioxidáns és méregtelenítő tulajdonsága miatt. A legtöbb cellulitis elleni krémnek fő hatóanyaga, mivel nagy mértékben serkenti a vérkeringést és az anyagcserét, így a narancsbőrért felelős salakanyagok gyorsan kiürülnek. Egyetlen negatív oldala ezeknek a készítményeknek az az, hogy használat közben forró, égető érzés lép fel, viszont ez a krém lemosása után rövid időn belül megszűnik. (Figyelj rá, hogy kisgyermekek még vélatlenül se jussanak a közelébe, valamint lehetnek egyes emberek, akiknél allergiás reakciót válthat ki, bőrre kenve, vagy akár a krémet belélegezve is!)

Láthatod, a mérsékelt csili fogyasztás számos jótékony hatással bír. Hogy mégis melyiket válaszd? Általánosságban elmondható, hogy minél élénkebb és pirosabb a színe, annál több kapszaicint tartalmaz, így inkább azokat válaszd, ha bírod az erőset!

bien.hu - hunikum.info

vissza