Kategóriák

Aromaterápia - illóolajok

Személyes higiénia - szépségápolás

Parfümök, parfümszórók, parfüm termékek, díszüvegcsék

Fájdalomcsillapítás

Immunrendszer, belső szervek

Háztartás - otthonápolás

Fitness-wellness gépek

Kávék, teák, élelmiszerek

TIENS termékek

Ajándék ötletek Hölgyeknek - Uraknak

Sportolóknak - Sportkluboknak

Google+

Facebook

Miért éppen a keleti medicina? Mi közünk, nekünk magyaroknak ehhez?

 

A Kárpát-medencébe keletről visszatérő magyarság igen magas gyógyító kultúrával rendelkezett.

"Egyre másra kerülnek elő tudósok, szakértők - nyelvészek, történészek, stb. munkái, amelyek bizonyítják, hogy  a kínainak megismert tudás tulajdonképpen az ősi hunoktól származott. A kínaiak hatalmas érdeme, hogy évezredeken keresztül konzerválták, megőrizték ezt a tudást." részlet: Temesvári Gabriella: Gyógyító eleink hagyatéka - Az öt elem tanáról magyaroknak c. könyv bevezetőjéből

Dr. Danima Damdindorj - aki mongol emlékek után kutatott - írja könyvében, hogy   ".... Nagyobb részük a híres hun (mongolul hunnu) orvosoktól származik, akik Maton császár uralkodása idején és utána messze földön elterjesztették az Öt Erő Elméletet és az azon alapuló gyógymódokat...... A hun orvosok tudását a rendkívül tehetséges ujgurok - a hunok egyik törzsének tagjai vitték tovább. Az ujgur orvosok szanszkrit, kínai, szogd, perzsa és más korabeli nyelvekre fordították le műveiket, és így messze földön elterjesztették az általuk használt gyógyszereket és orvoslási tudományukat.

A hun nép másik része, az ongar vagy magyar, amelyet a mongolok "Fehér Hunoknak" is hívnak, Európába távozott, és ott alapított országot. A magyarok között a hun hagyomány sokáig élt: a középkorban még magyar "füves doktorok" járták egész Nyugat-Európát, népszerű készítményeiket árulva."

Ebből úgy fest, hogy a tudás forrása a mi őseink voltak, tehát ne idegenkedjünk a keletről jött - ott megőrzött - tudás átvételétől, visszavételétől. részlet: Temesvári Gabriella: Gyógyító eleink hagyatéka - Az öt elem tanáról magyaroknak c. könyv bevezetőjéből

 

"A Kárpát-medencébe keletről visszatérő magyarság igen magas gyógyító kultúrával rendelkezett. Ennek egyik legkiemelkedőbb bizonyítéka a koponyalékelés ismerete és használata.

 

Szinte minden betegségre, bajra volt gyógyír őseinknél. Teljesen természetes volt az a szemlélet, hogy a betegséget mindenek előtt a lélek megbetegedése, legyengülése okozza s ez válik testi tünetté.

A gyógymódok a kezelés mellett mindig tartalmaztak lelki segítséget is. A népi bölcsességek tanácsokat adtak arra, hogyan lehet egészségesen, meg­elégedetten hosszú életet élni.

A betegség kialakulásának leggyakoribb okai a test és a lélek közötti szakadás, a harmónia hiánya, a kiegyensúlyozott életmód, a táplálkozás felborulása.

Ha az ember nem a világ rendje, a természet tanításai szerint él és cselekszik, előbbutóbb megbetegszik.

Az ősi magyaroknál is vezérlő elv volt a mértékletesség.

 

Korabeli feljegyzések alapján bizonyos, hogy őseink tudásának része volt a test­nedvek (pl. vizelet, vér) vizsgálata alapján történő betegségmegállapítás, a gyógyírok (viasz, vaj, faggyú, szurok, méz, tej stb.) használata.

Elterjedt lehetett a hővel, melegítéssel, izzasztással, ásványokkal, hanggal, hangszerekkel, éne­kekkel való gyógyítás, de a masszázs, a csontkovácsolás és a sebészeti beavatkozások is. Alkalmaztak: iszappakolást, agyag- és színterápiát, köpölyözést, gyógynövényeket és gyógyélelmiszereket.

Mindent átszőtt és megerősített azonban - s ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni - a ráolvasás, az ima, a fohász, a különféle „módosult tudatállapotokban" való gyógyítás, gyógyulás.

 

A régi magyarság a természeti elemeket isteni őselvként tisztelte. Ezek az őselemek - tűz, víz, föld, levegő,- illetve az ezekben lévő erők okozhattak betegségeket, de gyógyíthattak is.

Ez azon múlt, hogy az embernek milyen viszonya volt a természet rendjével. Belesimult-e az isteni törvényekbe, vagy azok ellenére próbált élni." Forrás: A magyarság ősi gyógymódjai

 

"......a sumer gyógyítás természetbarát volt, a regeneráción alapult, a gyógykészítmények előállításánál, a természethez fordultak, ráadásul hatalmas biológiai és ásványi anyag ismerettel.

A leírásokból kiderül, hogy ismerték még a gyógyítás egy másik formáját is, melyet először csak az istenek alkalmaztak, majd később az istenek néhány arra hivatott embert kiképeztek. Ez a gyógyítás energiákkal történt. A leírások szerint hasonlított a mai akupunktúra, vagy biorezonancia kezelésekre, energiákkal dolgozott...

A sumer gyógyítás a természetre épült, elméleti alapja kihangsúlyozza, hogy mindig a természet gyógyít és soha nem az ember. A sumer alapokat átvették a keleti népek és ebből alakult ki az 5 elem tana, az akupunktúra, akupresszúra, pulzusdiagnosztika, fitoterápia, mágnesterápia, stb...." forrás: maga-a-valosag pont hu

 

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) alapja az Öt elem rendszere, mely magában foglalja a tűz, víz, föld, fém és fa elemeket.

Az évszakok szerinti táplálkozás, a szervezet tisztítása, a természettel való harmóniában létezés mind az ősi kínai tanok közé tartozik.

A gyógyítók eszköztárába tartozott a testnedvek vizsgálata, keringetésük, a köpölyözés, moxa, masszázsok, a gyógynövények ismerete és használata, a táplálkozás - ezek szinte kivétel nélkül a az ősi magyar gyógyászatban is megtalálhatók. Az ősi magyar ételek alapanyagai nagyon egészségesek, teljes értékű táplálkozást tesznek lehetővé.

 

És hogy még miért is kell nekünk, magyaroknak foglalkoznunk a keleti gyógyászattal, miért is kell azt életünk részévé tennünk?:

"Küldetésünket nemes egyszerűséggel, de annál telítettebb tartalommal megfogalmazhatjuk gyógyításként. Saját magunkon kell kezdenünk....  Saját magunk meggyógyítása ígérkezik a legnehezebb feladatnak, áldozatos, kemény munka lesz. Ennek oka az, hogy amit gyógyítani kell, az a saját erkölcsünk, saját magunkról szerzett tévutakra terelt tudásunk, s ehhez meg kell szabadulnunk a ránk telepedett napi szintű tudatmódosítás hatásától.

.....a közösségi szellemet pedig az gátolja, hogy szándékosan hozzászoktattak bennünket a „majd valaki eldönti, valaki megszervezi, valaki végrehajtja” elváráshoz, amely nagyon kényelmes álláspont. S ha a végeredmény kedvezőtlen lett, akkor hivatkozni lehetett mindenféle körülményre, meg az úgynevezett másik oldalra, amely csak akadályoz, ellenez, és így tovább..... a gyógyítást annak passzív elvárása helyett („majd valaki…”), csakis tevékeny közreműködéssel tudjuk segíteni.

Ehhez emberek kellenek, akikhez odafordulunk, és megismertetjük velük mindezt. Ők is megteszik ugyanezt másokkal, és így tovább. A megsérült élő szervezet is valahogy ilyenformán gyógyul" forrás: Magyar évezredek Baráti Társaság

 

"Kiváló tudósaink, nagyszerű gondolkodóink, azért szóródtak szét, hogy MAGYARÁZZANAK, tanítsanak a világnak.

Mert aki Magyar, az életével, szeretetével, kapcsolatainak minőségével, a benne égő ősi tűzzel tanít és magyaráz másoknak hogyan érdemes élni." forrás: terrabenedicta pont com

 

A TIENS elhozta Magyarországra, és a világ 190 orszába ezeket az ősi, kínai (hun), az Öt elem tanára épülő, sokáig titokban tartott receptúrákat, így most már bárki számára elérhetőek.

 

„A jövő orvostudományának nem a gyógyszer, a sebészeti kés lesz a legfőbb eszköze, hanem a megelőzés és a helyes életmód, s ennek szerves részeként a táplálkozástudomány.

Ebben rejlik egészségünk záloga.”

 / Nyers Csaba/

Nyers Csaba képzőművész szakácskodik is.

Elkötelezett híve a természetes konyhának  - ősi, szinte feledésbe merült recepteket, a Kárpát-medence népi-paraszti konyhájának ízeit kelti életre

vissza