Az ősi kínai orvoslásban a hosszú és egészséges élet titkát ebben az apró gyümölcsben vélték felfedezni.
Hogy az ázsiai goji bogyó egyike a világ legegészségesebb gyümölcseinek, ma már bizonyított tény. Páratlanul magas a vitamintartalma, 19 aminosav, 21 nyomelem és rengeteg fehérje található benne.
Bármely más ismert növénynél több antioxidáns hatású karotinoidot tartalmaz, tele van gomba- és baktériumölő hatóanyagokkal. A goji bogyó teljes értékű antibiotikum és nagyon jó gyulladáscsökkentő. A goji bogyóról a kutatások megállapították, hogy a legerősebb fiatalító hatással rendelkező növények közé tartozik.
Az ősi kínai orvoslásban a hosszú és egészséges élet titkát ebben az apró gyümölcsben vélték felfedezni.
Íme 16 + 1 jó ok arra, hogy goji bogyót fogyasszunk!
- Csakis erős immunrendszerrel lehetünk védettek a kórokozókkal, fertőzésekkel szemben. Gyermekkorban és idősebbeknél a megfelelő immunműködésnek még nagyobb szerep jut a betegségek megelőzésében. A goji bogyó bőségesen tartalmaz olyan összetevőket, amelyek fokozzák az immunrendszer működését, és regenerálják a legyengült szervezetet.
- A goji bogyóban lévő antioxidánsok harcolnak az érelmeszesedés ellen, támogatják a keringést, beleértve a szívműködést is.
- A goji bogyó egyik legkiemelkedőbb tulajdonsága, hogy javítja a máj működését. A máj az egyik legfontosabb szervünk, amely gondoskodik a méreganyagok eltávolításáról.
- Biztosítja a szem egészségét, véd a szürkehályog kialakulásával szemben, és élesíti a látást. A goji bogyó a legmagasabb karotinoid tartalmú növény. Ezek a vegyületek, köztük a béta-karotin, a retina épségét óvják.
- A goji bogyó fő alkotóelemei a poliszacharidok, amelyek a tanulmányok szerint a rákos betegeknél elősegítik a fehérvérsejtek képződését, valamint növelik a falósejtek és az ölősejtek aktivitását.
- A goji bogyó acetonos kivonata gátolja a génmutációt. Egyes tudósok szerint ideális étrendkiegészítő a májrák megelőzéséhez. A vizsgálatok szerint objektív tumorregressziót mutat vastagbélrák, tüdőrák, melanóma, valamint számos egyéb rákfajta esetén.
- A goji bogyó sok ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, amelyek támogatják az emésztési folyamatokat.
- A Kínában, idős embereken végzett vizsgálatok igen jó eredményeket hoztak. Megfigyelték, hogy ott, ahol a goji bogyó őshonos, sokan élnek még 100 évnél is tovább. A vizsgálatban résztvevő valamennyi alanynál a szuperoxid dizmutáz és a hemoglobin növekedését figyelték meg. Ez azt jelenti, hogy a goji bogyó segíthet az öregedés késleltetésében.
- A goji bogyó csökkenti, sok teszt szerint stabilizálja a vércukorszintet.
- Ellenállóbbá teszi a neurotranszmittereket a szabadgyökök káros hatásaival szemben, ezzel csökkenti a demencia és más memóriazavarok kialakulásának kockázatát.
- Általánosan javítja a közérzetet, a fogyasztók szerint érezhetően csökkenti a stresszt és a szorongást. A szöveteket (beleértve az agyat is) pedig védi az oxidatív stressztől.
- A goji bogyó tartalmazza a szervezet számára nélkülözhetetlen B-vitamin komplexet.
- Erős gomba- és baktériumölő hatással rendelkezik.
- A goji bogyó béta-szitoszterol tartalmának köszönhetően csökkenti a gyulladás okozta fájdalmat.
- A goji bogyó kitűnő forrása a fehérjéknek, többet tartalmaz belőlük, mint a teljes kiőrlésű gabonák. A goji bogyó nagyjából 13%-át fehérjék alkotják.
- A goji bogyó, ellentétben a legtöbb bogyós gyümölccsel, természtes E-vitamint tartalmaz, amiről tudjuk, hogy egy erőteljes antioxidáns.
forrás:tudnodkell.info