Kategóriák

Aromaterápia - illóolajok

Személyes higiénia - szépségápolás

Parfümök, parfümszórók, parfüm termékek, díszüvegcsék

Fájdalomcsillapítás

Immunrendszer, belső szervek

Háztartás - otthonápolás

Fitness-wellness gépek

Kávék, teák, élelmiszerek

TIENS termékek

Ajándék ötletek Hölgyeknek - Uraknak

Sportolóknak - Sportkluboknak

Google+

Facebook

A gyilkos arzén? Milyen hatásai vannak az emberi szervezetre, és mit tehetünk ellene?

2013.04.02.

A gyilkos arzén? Milyen hatásai vannak az emberi szervezetre, és mit tehetünk ellene?

Több mint nyolcszázezer magyar csapjából egészségkárosító hatású víz folyik....
Évente 300 magyar ember halála van összefüggésben azzal, hogy hosszú évtizedeken át arzénos vizet ivott. Több mint egymillió ember iszik ma is olyan vizet Magyarországon, amely az ÁNTSZ kutatásai szerint növeli a rák és számos egyéb betegség kockázatát

Mi is az arzén, és milyen hatásai vannak az emberi szervezetre?


Az arzén a félfémek közé tartozó, fémes szürke színű, íztelen és szagtalan mérgező anyag. Szulfidját már az ókori görögök is ismerték, a neve is tőlük származik, az arzenikosz vakmerőt, bátrat jelent.

Szilárd halmazállapotban kevésbé veszélyes, mert a bélrendszerből nem tud felszívódni, gáz halmazállapotú és vízben oldott vegyületei viszont akár halált is okozhatnak.

Az emberi szervezetbe került arzén azért mérgező, mert a sejtekben zajló anyagcsere-folyamatokat befolyásolja. Nagy mennyiségű arzén hányást, görcsöket, sokkot okoz, és akár néhány órán vagy napon belül halálhoz vezethet.

Az arzén-trioxid halálos adagja például 100 milligramm, ennek vizes oldatát szokták gyilkosságokhoz is használni.

Az arzén általános elterjedtsége miatt igen kis mennyiségben mindenkinek a szervezetébe bekerül. Az arzén szerves és szervetlen formában is előfordul.

Mivel a szervezetbe került szervetlen arzén a sejtekben nem bomlik tovább, hanem felhalmozódik - főleg a májban, a csontokban és a hajban -, fontosabb, hogy ebből mennyi jut a szervezetbe, mert a hosszú időn át rendszeresen, akár kis mennyiségben adagolt szervetlen arzén krónikus mérgezéshez vezet.

Míg az élelmiszerekben jellemzően szerves arzén van, amely nem halmozódik fel a szervezetben, az ivóvíz arzéntartalma teljes egészében szervetlen.


A szervetlen arzén bizonyítottan rákkeltő, bőr-, hólyag-, vese és tüdődaganatot idéz elő.

Kis koncentrációban történő tartós bevitel esetén ezenkívül többféle krónikus, nem daganatos betegség előidézésében is szerepet játszik. Ilyenek például a bőr elszarusodásával és színezettségének elváltozásával járó elváltozások, szív- és keringési megbetegedések, a perifériás és a központi idegrendszer rendellenességei, máj- és vesebetegségek, és a cukorbetegség.

A nyolcvanas évek előtt Magyarországon kevés ismeret volt az arzénnal kapcsolatban, nem szerepelt a vízminőségi követelmények között sem. A Duna-Tisza közén előfordultak arzén okozta betegségek és halálos mérgezések is, ezeket azonban az elásott, arzéntartalmú permetszereknek tulajdonították.

1981-ben készült egy felmérés, amely kimutatta, hogy több mint 400 ezer ember iszik olyan vizet, amelynek arzéntartalma meghaladta az akkori, literenként 50 mikrogrammos határértéket. (Bár az Európai Unióban már régóta literenként 10 mikrogramm az elfogadott határérték, Magyarországon 2009 végéig az 50 mikrogramm volt érvényben. Tavaly év végéig 20 mikrogramm volt a maximálisan elfogadott érték, azóta 10 mikrogramm.)

Forrás: Magyar Hidrológiai Társaság
A tavaly év közepén készült térkép mutatja az arzénszennyezés előfordulását, az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapján pedig településenként ellenőrizni lehet a legfrissebb mérések eredményeit.

2004-ben készült el egy uniós támogatással végzett felmérés, amelynek eredményei szerint a legérintettebb négy magyarországi megyében (Békés, Csongrád, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyében) élők közül a 20-50 mikrogramm közötti arzéntartalmú vizet fogyasztóknak már közel hatszoros esélyük van a bőrrákra, mint a kontrollnépességnek, de a bőrrák kockázata már literenként 10 mikrogramm arzéntartalom felett is szignifikánsan növekszik. Ha valaki a jelenlegi határértéknek még éppen megfelelő, 10 mikrogramm/liter arzéntartalmú vízből 35 éven át mindennap megiszik két litert, akkor 35 év alatt 250 mg arzént visz be a szervezetébe, ami már jelentősen növeli a bőrrák kockázatát.

Ahol a vízben több mint 50 mikrogramm arzén van, ott hét év alatt ötszörösére nő a bőrrák kockázata. A tüdőrák kockázata is sokkal nagyobb a 10 mikrogramm/litert meghaladó arzéntartalmú vizet fogyasztó népességben.

Az ÁNTSZ adatai szerint a nagy arzéntartalmú ivóvízzel leginkább érintett négy magyarországi megyében a fenti számítás szerint az éves hólyag-, vese- és tüdőrák-halálozás 20 százalékáért az arzén tehető felelőssé: ez a kb. 1,6 millió lakosú területen évente körülbelül háromszázzal több ember halálát jelenti.

A gyerekek szervezete sokkal érzékenyebb az arzénra, mint a felnőtteké, azt pedig már az arzénes vizet fogyasztó magyarországi népességen végzett korábbi vizsgálatok is igazolták, hogy az arzén mennyire káros a magzatra. 1970 és 1994 között Békés megyében a magas (100 mikrogramm/liter feletti) arzénes ivóvizű településeken közel másfélszeres volt a spontán vetélések, és két és félszeres a halva születések aránya az arzéntartalom szempontjából megfelelő vizet fogyasztó településekhez képest. A spontán vetélés kockázata már a 20 mikrogramm/liter arzéntartalmú ivóvizet fogyasztó terhes nők között is jelentősnek bizonyult.

Tudományos felmérés bizonyítja, hogy a magzati élet során vagy a korai gyermekkorban elszenvedett tartós, nagy koncentrációjú arzénexpozíció nagymértékben növeli a serdülő- és fiatal felnőttkorban előforduló daganatos és nem daganatos tüdőbetegségek kockázatát.

Forrás: origo

Megelőzés

Az Ózonos fertőtlenítő készülék a vízben lévő nehézfémeket is képes közömbösíteni, így megelőzhetjük az arzén okozta megbetegesdéseket, egészség károsodást, és egyéb, súlyos következményeket. Az ózon 500-szor erősebb fertőtenítő szer, mint a klór.

Nagyon fontos a szervezet méregtelenítése

A Chitosan készítmény a szervezetben felhalmozódott nehézfémeket, radioaktív anyagokat is képes megkötni, és kivezetni. Megelőzésre is kiváló. Ssegítheti a szervezetben lévő méreganyagok, nehézfémek kiürítését, nem csak a bélrendszerből, de a nyirok- és vérkeringésből, valamint a szövetekből is. Az ENSZ rendszeresen vásárolja ezt a készítményt, Csernobilban, és a Japán atom katasztrófánál, és egyéb, nagy méretű járványoknál is alkalmazzák.

A Tiens teában található 6 féle zöld tea antioxidáns anyagokat tartalmaz, amelyek megvédik a sejteket azoktól a károsodásoktól, melyek betegségekhez vezethetnek.
(American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban közzétett tanulmány)

A Spirulina csökkenti a nehézfémek és az egyes gyógyszerek vesekárosító hatását, a méreganyagok kivezetője. Különleges
sejtfelépítésének köszönhetően valamint a magas klorofill tartalmának
köszönheti méregtelenítő hatását.

Összetevői révén máj- és veseszövetek károsodásakor használatos készítmény a Vitality Veican.

Az inulin jótékony hatását folyamatosan fejti ki, míg a szervezetben van. Amikor a gyomorba, utána a bélrendszerbe jut, a gyomorsav és enzimek felbontják rövid fruktózláncokra, amelyek bekerülnek a vérbe. Felbontatlan része gyorsan távozik, és nagy mennyiségű salakot visz magával, mint nehézfémek, radionukleidok, koleszterinkristályok, zsírsavak, mérgek, amelyek étellel kerültek be, vagy a bélben elő kórokozó baktériumok élethulladékaként keletkeztek. Inulin tartalmú készítmény a Digest

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#2 - Anna2019.11.20. 21:48

Kedves Diana!

Köszönjük tartalmas hozzászólását.
További jó egészséget

#1 - Diana2019.11.20. 10:57

Vbkloobghujbhhhu