Kategóriák

Aromaterápia - illóolajok

Személyes higiénia - szépségápolás

Parfümök, parfümszórók, parfüm termékek, díszüvegcsék

Fájdalomcsillapítás

Immunrendszer, belső szervek

Háztartás - otthonápolás

Fitness-wellness gépek

Kávék, teák, élelmiszerek

TIENS termékek

Ajándék ötletek Hölgyeknek - Uraknak

Sportolóknak - Sportkluboknak

Google+

Facebook

A kapszaicin hatásai a daganat terápiában

2013.04.16.

A kapszaicin hatásai a daganat terápiában

A kapszaicin hatásos több féle típusú rák esetén is, jótékony hatású a zsíranyagcserére
A kapszaicin szerepe a daganatos betegségeknél, a fogyásban, a szívnél

A kapszaicin hatásos több féle típusú rák esetén is, jótékony hatású a zsíranyagcserére
A kapszaicin szerepe a daganatos betegségeknél, a fogyásban, a szívnél

Csak mérsékelt adagolása esetén is a kapszaicin a prosztatarákos sejtek 80 %-át megöli

2006-ban egy kutatócsoport a Samuel Oschin Comprehensive Cancer Institute-ban a Cedars-Sinai klinikán megállapította, hogy a kapszaicin hatására a prosztata rákos tumorai egereknél körülbelül egyötödét tették ki a nem kezelt egerekben lévő tumorok méretének. Továbbá, a kapszaicin még komoly antiproliferatív hatással is volt a tenyésztett humán ráksejtekre, vagyis drámaian lelassította a rákos daganatok növekedését.

2008-ban a Madridban, Spanyolországban elvégzett kutatások eredménye az lett, hogy a kutatók ráakadtak 10 olyan génre, amelyek müködésére direkt módon hatott a kapszaicin, ezáltal indukálva a rákos sejthalált.

Azon prosztatarákos sejtek növekedését, amelyek létezése függött az uralkodó hím nemi hormon, a tesztoszteron mennyiségétől, a kapszaicin dózis-függő módon csökkentette. Azok a rákos sejtek, amelyek növekedése nem függött a tesztoszterontól, a kapszaicinra hasonló módon válaszoltak.

A kapszaicin csökkentette a ráksejtek prosztata specifikus antigén (PSA) előállítását. A PSA egy prosztatarák jelző fehérje.

A kapszaicin hatásos más típusú rák esetén is

Nemrég egy Indiában lefolytatott kutatás a kapszaicin zsíranyagcserére gyakorolt hatásait vizsgálta indukált tüdőrákos egerekben abnormális szérum lipid, lipoprotein és lipidbontó enzim szintekkel. 10 mg kapszaicin / kg (testtömeg) normalizálta az összes lipidekkel kapcsolatos eltérést, amelyet a kutatók “figyelemreméltó” hatásként írtak le. (Archives of Pharmacol Research).

A kapszaicin hatásos volt indukált tüdőrák ellen is. (Fundamental Clinincal Pharmacology).

A tudósok a kapszaicin emberi mellrákra gyakorolt hatásait vizsgálva megállapították, hogy a vegyület erőteljes biológiai funkciókkal bír, beleértve rákellenes, antimutagén és kemoprotektív hatásokat. Amikor rosszindulatú emlősejteken tesztelték, úgy találták, hogy már egy 24 órán át tartó kezelés dózis függően a rákos sejtek halálát eredményezte. (Oncology Report).

Egy nemrég elkészült tanulmány metasztatikus melanoma sejteket vizsgálva azok anti-mutagén aktivitása gátolta a melanoma sejtek szétszóródását anélkül, hogy citotoxicitást fejtett volna ki A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a kapszaicint hatékony megoldásként kell nyilvántartani a rosszindulatú bőrrák, a melanóma kezelésében is. (Experimental and Molecular Medicine).

Egy korábbi vizsgálatban az Anderson Cancer Centerben, Houstonban, a kutatók a kapszaicint az emberi bőr rákos sejtjein vizsgálva azt elemezték, hogy arra a sejtek hogyan reagálnak. Azt találták, hogy a legtöbb rákos bőrsejt a kapszaicin hatására öngyilkosságot követett el. A kapszaicin úgy ölte meg a rákos sejteket, hogy szétroncsolta azok sejtmembránjait és korlátozta a hozzájuk jutó oxigén mennyiségét.  Minden olyan vegyület, amely korlátozhatja az oxigén célzott sejtekhez való eljutását, rendkívül hatékony lenne a rák számos más formája ellen is.

A magas kapszaicin bevitel alacsonyabb rákban elhunyt emberek számával korrelál

Azokban az országokban, ahol magas a kapszaicin bevitele az étkezési normáknak köszönhetően, ott a daganatos halálozási arány a férfiak és nők körében jóval alacsonyabb, mint azon országokban, ahol kisebb az erős paprika fogyasztás, állapitotta meg a World Health Organization. A kísérletek azt mutatták, hogy a kapszaicin képes a testet számos kémiai karcinogéntől is méregteleníteni, amelyek mutációkkal különféle tipusú rákot okozhatanának a testben.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Szólj hozzá elsőként!