2013.02.16.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a 21. század egészségmegőrző élelmiszerének nevezte a spirulinát.
1 gr spirulina tápanyag-tartalom megegyezik 1 kg zöldség tápanyag-tartalmával.
Vegetáriánusoknak, legyengült fizikumú gyermekeknek, időseknek, fogyókúrázóknak, sportolóknak nélkülözhetetlen. Vérszegénységben szenvedőknél, és kemoterápia kiegészítéseként
A Spirulina természetes, emberi fogyasztásra alkalmas, valóságos tápanyagbomba.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a 21. század egészségmegőrző élelmiszerének nevezte a spirulinát.
Teheted szendvicskrémbe, szendvicsre díszítésnek, keverheted főzelékbe, levesbe
A Spirulina úgy híresült el, mint "a jövő eledele", és bár a Spirulina étrendünk alapjává nem is vált, étrend-kiegészítőként kutatások százai során igazolta, hogy kiérdemelte a rá fordított figyelmet.
A Spirulinában a karotinoid vegyületek közül az alfa- és béta-karotin dominál, de számos más karotinoid vegyület is előfordul.
A Spirulinából készült termékekben a karotinoid vegyületek és más színanyagok, illetve az E-vitamin antioxidáns, oxidatív stresszt kivédő hatását használják fel.
A klorofill fertőtlenítő hatását hosszú idő óta ismerjük.
Borotválkozókrémekben, szappanokban, fogkrémekben ma már nagyobb boltok polcán gyakran megtalálhatjuk a klorofill tartalmú termékeket.
Az algák mint alternatív tápanyagforrások
Az algák összetétele a külső körülmények által nagymértékben befolyásolható, ezért igen változó.
Míg a búzából készült liszt fehérjetartalma átlagosan 8-12 % körül lehet fajtánként és termelési körülményektől függően, addig az algáknál ez a különbség több tíz százalék is lehet!
a Spirulina körülbelül 56-77 illetve 60-71 % fehérjét tartalmaz, ezért a szigorú vegetáriánus étrendben fehérjepótlásra a szóján és az ételek komplettálásán (eltérő aminosavtartalmú ételek kombinálása a megfelelő aminosavellátottság elérése érdekében) kívül a Spirulina mikroalga mértékletes fogyasztása is alternatíva lehet.
A fehérjeszükségletre vonatkozó ajánlások (felnőtt emberek számára ez 0,7-1 g/ttkg) figyelembevételével por alakú bevitel esetében 1-2 kanálnál több nem indokolt egyik mikroalgából sem.
A Spirulina a fogyókúrákban:
Gyakran halljuk, hogy a Spirulina segíti a gyors fogyást, és ezért feltétlenül kell alkalmazni a túlsúly elleni programokban. Igaz, de miért? Mert a fogyás egyetlen helyes útja az anyagcsere normalizálása, és a Spirulina éppen az a készítmény, amely segít ebben.
Spirulina semlegesíti a savas közeget és szervezetünket egyedülálló mikroelemkészlettel dúsítja, és a béta-karotinnal együtt a szervezet összes folyamatát képes normalizálni, mobilizálja a szervezet védekező mechanizmusait.
Az Algák az EPA és DHA zsírsavak forrásaként is szolgálhatnak.
A Spirulina ásványi anyag tartalma 8-13 %.
A Spirulinában megtalálható fontosabb színanyagok a karotinoid vegyületek, a fikobiliproteinek és a klorofill, melyek antioxidáns és egyéb károsanyag-megkötő tulajdonságuknál fogva hozzájárulhatnak egészségünk megőrzéséhez, az egészséges étrend fontos részét képezhetik.
A karotinoidokon kívül mixoxanthofil, lutein és zeaxantin is jelentős mennyiségben megtalálható benne.
A zeaxantin és lutein ma feltételezett időskori makuladegeneráció (AMD) és a szürkehályog kialakulás kockázat csökkentő hatásuk miatt állnak a figyelem
középpontjában.
Daganatterápia kiegészítéseként:
A mikroalgák étrend-kiegészítőként kerülnek forgalomba, így gyógyhatás nem tulajdonítható alkalmazásuknak.
A mikroalgákat gyakran alkalmazták a világ különböző tájain különböző eredetű anémia, azaz vérszegénység kezelésére.
A vérszegénységre gyakorolt hatás a hemopoézis azaz vérképzés fokozásán és a vasbevitel növelésén alapult, ugyanis a Spirulina vastartalma aránylag jól
hasznosul ahhoz képest, hogy növényi forrásról van szó.
Állatokon végzett kísérletekben ezen túlmenően is vérképzést fokozó és immunrendszer erősítő (helyesebben stimuláló) hatás volt megfigyelhető, ami a kutatók szerint elméletileg kedvezően hathat kemoterápiás kezelésekkel egyidejűleg is - a Spirulina ugyanis fokozza a csontvelői vérképzésben résztvevő sejtek osztódását (proliferációját) és érését (differenciációját).
Ez a kutatók véleménye szerint javíthatja a - például rákellenes gyógyszerek következtében - legyengült imunrendszer működését.
A természetes ölősejtek aktivitása is fokozódhat fogyasztásakor, ami elméletileg szintén védő hatású lehet.
A Spirulina a kékes színét a fikocianin színanyagnak köszönheti. A fikocianin mind daganatellenes, mind antioxidáns, mind ártalmas anyagok toxicitását csökkentő, immunerősítő, vérképzést fokozó mind antivirális hatással rendelkezik.
A fehérvérsejt termelés fokozásában a cfikocián és a Spirulina poliszacharidjai egyaránt szerepet játszhatnak.
Nehézfémek kivezetése
Japán kutatók úgy találták, hogy a spirulina jelentősen csökkentette a vese toxicitását, melyet nehézfémek, a higany és három gyógyszer okozott. Más kutatók szerint a spirulinát vagy chlorella algát fogyasztó patkányoknál hetedére csökkent a veszélyes vegyi anyag, a dioxin mennyisége a kontrollcsoporthoz képest.
1994-ben orosz szabadalommal védték le a spirulinát a sugárbetegség által előidézett allergiás reakciók csökkentése miatt. 270 csernobili gyermeknek 45 napon át napi 5 gramm spirulinát adtak, ennek eredményeként 50%-kal csökkent a radionukleidok mennyisége és normalizálódott az allergiás érzékenység
- Javallott a vashiányos és rosszindulatú vérszegénység megelőzésére és kezelésére.
- Erősíti az immunrendszert, gátolja a ráksejtek szaporodását.
- Normalizálja a bélflórát, intenzíven tisztítja a szervezetet.
- Erősíti az izmokat, javítja a látást, a haj szerkezetét, a bőr rugalmasságát.
- Javítja a máj funkcióit, erősíti az idegrendszert, normalizálja a koleszterint.
1 g spirulina tápanyag-tartalom megegyezik 1 kg zöldség tápanyag-tartalmának.
Tiens Spirulina készítmény (250 mg)