2013.04.13.
Az antioxidáns vegyületek legfontosabb feladata, hogy semlegesítsék a szervezetben keletkező káros szabad gyököket.
A szabad gyökök túlsúlya pedig sejtkárosodáshoz, akár a sejt rákos elfajulásához is vezethet.
Joy Dubost, amerikai kutató, a kutatás vezetője szerint számos tanulmány bizonyította, hogy a magas antioxidáns tartalmú zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztása csökkentheti több krónikus betegség kialakulásának esélyét.
Amerikai kutatók szerint bizonyos gyógygombák sokkal jobb antioxidánsok, mint azok a táplálékok, melyekről korábban azt hittük, hogy a legjobb antioxidáns források. Egyes gyógygombák ugyanis nagy mennyiségben tartalmaznak egy bizonyos ergothionein nevű antioxidáns vegyületet.
Korábban úgy tudtuk, hogy a legjobb ergothieonein forrás a csirkemáj és a búzacsíra, azonban kiderült, hogy több gyógygomba akár négyszer többet is tartalmazhat belőle, mint a búzacsíra és akár tizenkétszer többet, mint a csirkemáj.
vissza