Kategóriák

Aromaterápia - illóolajok

Személyes higiénia - szépségápolás

Parfümök, parfümszórók, parfüm termékek, díszüvegcsék

Fájdalomcsillapítás

Immunrendszer, belső szervek

Háztartás - otthonápolás

Fitness-wellness gépek

Kávék, teák, élelmiszerek

TIENS termékek

Ajándék ötletek Hölgyeknek - Uraknak

Sportolóknak - Sportkluboknak

Google+

Facebook

CUKORBETEGSÉG IDEGKÁROSODÁSSAL - az amputáció megelőzhető - tippek egy professzortól

2015.06.21.

CUKORBETEGSÉG IDEGKÁROSODÁSSAL - az amputáció megelőzhető - tippek egy  professzortól

Az idegkárosodás tünetei egy a betegséggel megküzdött díjnyertes orvostól. A diabéteszes betegek 26 százalékát érintő idegkárosodás kapcsán Dr. Edelman díjnyertes endokrinológus professzor elmondja, oktatni kéne a perifériás neuropátiát az emberek számára, hogy
a kezdetben csak végtagi bizsergéssel és szúró fájdalommal járó tünetektől ne juthassanak el kritikusan gyorsan a betegek a teljes végtagi érzéskiesésig és végső esetben a végtag-amputációig.

CUKORBETEGSÉG IDEGKÁROSODÁSSAL – AMPUTÁCIÓ HELYETT TUDATOSSÁGOT

 

A diabéteszes betegek 26 százalékát érintő idegkárosodás kapcsán Dr. Edelman díjnyertes endokrinológus professzor, a TCOYD non-profit kezdeményezés alapítója a Diabetes Daily lap számára úgy nyilatkozott, oktatni kéne a perifériás neuropátiát az emberek számára, hogy a kezdetben csak végtagi bizsergéssel és szúró fájdalommal járó tünetektől ne juthassanak el kritikusan gyorsan a betegek a teljes végtagi érzéskiesésig és végső esetben a végtag-amputációig.

Az idegkárosodás tünetei egy a betegséggel megküzdött díjnyertes orvostól azoknak a betegeknek, akik a tettek helyett még mindig hisznek a kivárásban és a csodákban.

Taking Control on Your Diabetes (TCOYD) elnevezéssel indította útjára még 2009-ben Dr. Steve Endelman többszörös szakmai díjnyertes endokrinológus professzor speciális programját, amelynek célja, hogy a cukorbetegség feletti személyes irányítóképességet speciális módszerek és ismeretanyag oktatása mellett megtanítsa a diabéteszes betegek számára. A professzor egyik legfőbb oktatási területe a diabétesz esetén a betegek által a legkevésbé ismert neuropátia, azaz a perifériás idegkárosodás, amely annak ellenére, hogy a cukorbetegségben szenvedők legkevesebb 26 százalékát érinti, méltatlanul elhanyagolt téma az érintett szegmens felvilágosítása terén. Pedig az amputációkat sok esetben el lehetne kerülni.

Az első jelek - Szúró fájdalommal és hiper-érzékenységgel kezdődik

Az idegkárosodás diabétesz esetén perifériás neuropátiaként jelentkezik. Perifériás, mivel végtagokat érint.

A neuropátia nem más, mint idegkárosodás, amely zsibbadással, bizsergéssel indul, jellemzően a lábfejben jelentkezik és a legtöbb beteg éjszaka tapasztalja ezt a kellemetlen tünetet.

Tudni kell, hogy ez az érzés napközben is fennáll, a betegek azért érzik mégis tipikusan éjjel, mert nap közben járkálnak, elfoglaltak, ezért kevésbé figyelnek oda a kellemetlen érzésre, mint este, lefekvéskor.

Közelebbről megvizsgálva a tünetet nem másról beszélünk, mint hirtelen idegkisülésről, ami nem más, mint az idegek lassú elhalása az érintett terület indokolatlan túlérzékenysége mellett.

Ilyenkor hirtelen, éles, szúró fájdalom jelentkezik egy pontban, vagy akár az egész végtagon keresztülfutva, de jelentkezhet zsibbadó érzés is, amely tipikusan azzal jár, hogy a betegnek az érintett felületen, kisebb-nagyobb területen érzés-kiesése támad.

Tipikusan együtt járhat a szúró, éles fájdalom és a zsibbadás is azzal, hogy az érintett felület extra-érzékennyé válik, gyakran még az is fáj, ha a takaróhoz ér a bőrfelület. Előrehaladottabb állapotban gyakori tünetként számolnak be a betegek arról, hogy fáj a ruha viselése és egyáltalán nem tudnak aludni, mert még az is fájdalmat okoz, ha a lábfejük a lepedőhöz ér.

Progresszív folyamat – Feltartóztathatatlanul?

Az eleinte minimális érzéskiesés és bizsergés, a szúró, éles, pontszerű fájdalom később nagyobb területeket érint. Jellemzően a térd irányába felfelé terjed, lassan az egész lábfej és lábszár érintetté válik.

A megfigyelések szerint hiába a neuropátiás gyógyszerek alkalmazása, az idő és a diabétesz súlyosságának előrehaladtával az érintett terület teljes zsibbadtságba megy át, amely bár eleinte némi örömmel tölti el a betegeket, hiszen a korábbi szúró fájdalom elmúlt, ugyanakkor az, hogy az érintett rész folyamatosan zsibbadt, ez az egyértelmű idegkárosodás jele. Nincs annál veszélyesebb az egészségre hosszú távon, mintha valaki nem érzi a végtagját.

„Ezek azok az emberek, akik belelépnek valamibe, vagy fertőzést kapnak és nem is tudnak róla. Mire észbe kapnak, addigra már nincs visszatérés” – mondja a professzor, aki hozzátette, hogy „alapvetően ebből származnak a diabéteszes amputációk.

Amikor nem éreznek semmit, ami veszélyes”. Ilyenkor a lehető legapróbb seb is gyorsan felülfertőződik és mivel az idegkárosodott rész nehezen gyógyul, a neuropátiás területen gyulladás, majd fekély keletkezik.

A lábfejen a fekély igen nehezen tisztítható ki teljesen. Mivel a zokni, cipő állandóan zárt környezete miatt a lábfej – különösen cukorbetegek esetében - fokozottan hajlamos az izzadásra és a gombás megbetegedésre, a meleg, nedves környezetben pedig a baktériumok előszeretettel szaporodnak fel, a fekély ebben a környezetben gyorsan terjed, hosszú távú szövetroncsoló hatása erősen korlátozhatja a beteget az egészséges életvitelben és nem elhanyagolható tény, hogy a legkisebb fekély is jelentős fájdalmat okozhat.

A professzor egy érdekes gyakorlati megfigyelésről is beszámolt, amely szerint például azok a diabéteszes betegek, akinek már előrehaladott neuropátiás tüneteik vannak, a viszkető, bizsergő érzés miatt, vagy éppen az érzés-kiesés okán megfigyelhetően gyakran dörzsölik a lábukat, ami tagadhatatlanul az idegkárosodás tünetét mutatja.

Azok a betegek, akik gyakran figyelik a lábuk állapotát, „ők azok, akik nem veszítik el lábukat” – mondja a professzor, bár állítása szerint a legtöbb beteg még ilyenkor, a dörzsölés, zsibbadás, érzéskiesés, sőt, a fekély esetén sem ügyel a tünetekre, a folyamat tovább halad és végül sor kerül az amputációra.

Kivárás helyett jobban kéne figyelni saját egészségünkre

A neuropátia idegkárosodás, azaz az idegek érintettségén alapul, tehát ha már előrehaladott állapot áll fent, azaz az idegek károsodása részben vagy egészben megtörtént, a legfőbb, amit tehet a beteg, hogy rendkívül nagy figyelmet szentel a lábának. Cukorbetegeknek való lábkrémet kell használni. Naponta többször, de minimum egyszer át kell nézni alaposan mindkét lábfejet és lábszárat és bármilyen seb esetén fokozott sebgyógyításra és fertőtlenítésre kell törekedni.

Kényelmes cipőt kell viselni, de ha lehet, a legjobb egy laza papucs viselete, amely sehol nem töri fel a lábat, de megvédi a talpat, lábfejet a sérüléstől. Sokan szégyellik a gyógycipő viselését, holott egy személyes paramétereknek megfelelően készíttetett speciális cipő viselése megmentheti a beteget a végtag-amputációtól. Ezeknek a gyógycipőknek a használatát a professzor kifejezetten azoknak ajánlja, akiknek már komolyabb lábfájdalmaik vannak, vagy teljesen zsibbadt a lábfej nagyobb része.

 

az egészégi állapoton is javítani kell 

A lábfejre fordított idő mellett az egészégi állapoton is javítani kell az idegkárosodás lassítása, stabilizálása érdekében.

Fontos tudni, hogy ha sikerül előrelépést tenni a vércukorszint csökkentésében – optimális esetben természetes úton, diabetikus étrenddel, fogyókúrával -, csökkenthető az esélye az idegkárosodás további egészségromboló hatásának.

A perifériás idegkárosodást Dr. Edelman szerint elkerülhetjük, ha arra törekszünk, hogy a vércukorszintet megközelítőleg a normális értékhatárig leszorítsuk. A vércukorszint-érték tekintetében „a 7 fontos érték, de a 7,5 még biztonságos tartomány” a neuropátiás tünetek elkerüléséhez.

A kulcs: önkontroll a táplálkozásban, életvitelben, mozgásban

Dr. Edelman egyébként maga is 39 évig volt cukorbeteg neuropátiás tünetekkel, nem véletlen, hogy ez a terület kifejezett szakmai preferenciái közé tartozik.

Mint mondja, az első 10 évben nem tudta szabályozni betegségét, a következő 20 év is csak hellyel-közzel volt sikeres a diabétesz elleni személyes küzdelem terén, az utolsó 10 évben azonban tudatosan odafigyel a vércukor értékekre, naponta méri az értéket és e szerint táplálkozik. Így sikerült az általa is gyakorlatban tapasztalt zsibbadó, bizsergő idegkárosodási tüneteket leküzdenie.

Mint mondja, számára bevált módszer, hogy soha nem eszi tele magát, ha kell, kicsit fogyókúrázik, és többet mozog, mint korábban.

„Én még mindig azt mondom: Megtanultam ezekre a problémákra (rögtön) reagálni, így azok nem befolyásolják hátrányosan az életminőséget, csak egy kis időt igényelnek.” Saját tapasztalata az elmúlt 10 év során, hogy az önkontrollal a perifériás idegkárosodási tünetek nagymértékben csökkenthetőek, stabilizálhatóak.

A professzor elmondta, a testmozgás hihetetlenül fontos az állapot javításában. A diabéteszesek esetén beszéljünk akár ízületi gyulladásról, túlsúlyról, vagy fájdalmas neuropátiáról, esetleg ezek kombinációjáról, el kell felejtenünk azt az önámítást, hogy mozgás nélkül is javulni fog az állapotunk. Dr. Edelman praxisa során azt tapasztalta, hogy a testmozgással a 2-es típusú diabéteszesek neuropátiás státusza nagymértékben javítható, ráadásul, kifejezetten megfigyelte, hogy a diabéteszesek esetében fokozott a testmozgás antidepresszáns hatása. Az előrehaladottabb állapotú betegeknél, akiknek a bőre is fáj, a vízi aerobic, vízi fizioterápia sokat segíthet. Kezdődő neuropátia esetén a kardio-gyakorlatok, a nyújtó-gyakorlatok jelenthetnek segítséget, de kiemelten ajánlja a professzor az elliptikus trénert, mert ennél a gépnél kisebb terpeszben, széttárt karral – azaz a végtagok minimális összeérintése mellett-, a gép általi szabad mozgásban az egész test komolyabb terhelés nélkül átmozgatható. Rengeteg lehetőség van még azok számára is, akik testsúlyuk miatt már csak székben tudnak ülni. Mozogni bárhogy lehet – állítja a professzor, aki szerint az a lényeg, hogy mindenki olyan mozgást végezzen, amelyben örömét és komfortérzetét egyaránt megleli.

Saját tapasztalataira alapozva a professzor hozzátette mindezekhez: „Amikor perifériás neuropátiám volt, könnyen mondtam, hogy nagyon fáj mindenem. Így hát nem edzettem… De a testmozgás rendkívül fontos része a diabétesz kezelésének és valóban segít, hogy az elme legalább egy kicsit elfelejtse a neuropátiás fájdalmat”.

Nem mindegy azonban, hogy meddig halogatjuk a testmozgás megkezdését. Bár több szakirodalom a cukorbetegség diagnosztizálásától eltelt 25 éves időtartamot veszi alapul a neuropátia kialakulásáig, a professzor praxisa során tapasztalt megfigyelései szerint a diagnózis után kialakuló idegkárosodás maximum 5-10 éven belül jelentkezik a betegeknél. Meglepő ugyanakkor, hogy ez a sorrendiség sem mindig igaz a gyakorlatban. „Akár hisszük, akár nem, a neuropátia gyakran megmutatkozik már jóval a 2-es típusú diabétesz diagnosztizálása előtt, ha már egyszer hosszabb ideig magas volt a vércukorszint.” Tehát a tünetek felismerhetőek lennének, ha a betegek jobban odafigyelnének a jelekre.

Ez egy „kezelhető szövődmény, az embereknek szüksége van az extra segítségre”, így a tünetek megismerésére is – állítja a professzor, aki szerint az egyéni előrelépés akkor történik, ha felismerjük, hogy ezek a felsorolt tünetek jelei egy komoly egészségkárosító folyamatnak. Amely feltartóztatható lenne. A siker azonban attól függ, mennyire tudatosítják magukban a diabéteszes betegek, hogy a mozgáshiányból, egészségtelen táplálkozásból, szúró érzésből és bizsergésből, fájdalom lesz, zsibbadás, majd seb és fekély, végül amputáció – amennyiben nem tesznek ellene semmit. A rendelkezésre álló orvos-statisztikai adatok szerint azonban sajnos még mindig jóval többen vannak azok a diabéteszes betegek, akik a passzív kivárásban hisznek, mintsem kezükbe vennék saját gyógyulásukat. forrás: mul..hu

 

MASSZŐZKÉNT MEGOLDÁSOKAT KÍNÁLOK:

A végtagok keringését mozgással valamint kézi és gépi nyirokmasszázzsal lehet fokozni

A végtagok keringését mozgással valamint kézi és gépi nyirokmasszázzsal lehet fokozni az egészség megőrzése és helyreállítása érdekében. A Doctor Life nyirokmasszázs gépet akár otthona kényelmében, olvasás vagy TV nézés közben egyszerűen tudja használni.

Már egy használat után is érezni fogja, ahogy a vérkeringése és nyirokkeringése új életre kel.

 

 

Diabetesz - cukorbetegség - a Keleti medicina szemszögéből - video

Megelőzés, kiegészítő terápia az orvosi kezeléshez

 

 

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Szólj hozzá elsőként!