Kategóriák

Aromaterápia - illóolajok

Személyes higiénia - szépségápolás

Parfümök, parfümszórók, parfüm termékek, díszüvegcsék

Fájdalomcsillapítás

Immunrendszer, belső szervek

Háztartás - otthonápolás

Fitness-wellness gépek

Kávék, teák, élelmiszerek

TIENS termékek

Ajándék ötletek Hölgyeknek - Uraknak

Sportolóknak - Sportkluboknak

Google+

Facebook

Hatósági vizsgálat: Kiderült, mennyi kalcium van a kakaós italokban

2015.09.10.

Hatósági vizsgálat: Kiderült, mennyi kalcium van a kakaós italokban

Megtévesztő címkék

Az üzletekben kapható élelmiszereknél a vásárló elsősorban a csomagoláson szereplő információkra hagyatkozhat, ezért különösen fontos, hogy a jelölés a valóságnak megfeleljen.

E téren több problémát is találtak a szakemberek.

Kakaós tejeket és italokat ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).
A hazai boltok kínálata alapján 39 terméket – 19 kakaós tejet és 20 italt – vizsgált a hatóság.
Valamennyi terméknél megvizsgálták például a zsír-, az összes cukor-, a fehérje-, kalcium-, tartósítószer- és a színezéktartalmat, de ellenőrizték a mikrobiológiai tulajdonságokat is.

Kakaós tej:

  • legalább 70% tejet tartalmaz
  • savót, permeátumot, egyéb tejhelyettesítőt NEM tartalmazhat
  • a megnevezésben szerepelhet a „tej” szó

Kakaós ital:

  • 50-70% tejet tartalmaz
  • tartalmazhat savót, írót, illetve permeátumot is
  • a megnevezésben NEM szerepelhet a „tej” szó
Minőségi és biztonsági problémát nem találtak a szakemberek, kizárólag jelölési hibák miatt kellett a hatóságnak eljárást indítania. A laktózmentesként árusított mintáknál a laktóztartalmat is ellenőrizték, itt sem merült fel kifogás.
Az öt legnagyobb hazai tejtermék-előállító vállalkozásnál helyszíni szemlét is végeztek a hivatal munkatársai. A gyártóknál az alapanyagtól a csomagolóanyagig mindent leellenőriztek a szakemberek. Az eredmények azt mutatják, hogy minőségi és biztonsági szempontból is bízhatunk a hazai gyártású termékekben.
Az üzletekben kapható élelmiszereknél a vásárló elsősorban a csomagoláson szereplő információkra hagyatkozhat, ezért különösen fontos, hogy a jelölés a valóságnak megfeleljen.
E téren több problémát is találtak a szakemberek. Súlyos jelölési hibának számított például, ha az összetevők között nem tüntették fel a gyártásnál felhasznált aromát, vagy az adalékanyagot. Az olyan általános egészségre vonatkozó állításokat is, mint például „egészséges”, „erő”, „élet” csak meghatározott feltételek mellett lehet használni.
A tejtermékeket gyakran a szervezet napi kalcium-szükségletét jelentős mértékben biztosító élelmiszerként emlegetik, ezért a NÉBIH ellenőrizte a termékek kalcium-tartalmát is.
A felnőttek napi ajánlott kalciumbevitele 800 mg. Egy bögre (200 g) kakaós tejben vagy italban azonban ennek csupán alig 10%-a található.

Ugyancsak fontos tényező a fehérjetartalom. E szempontból 19 termékre igaz, hogy fehérjeforrásnak tekinthető, 13-ra pedig, hogy fehérjében gazdag.

Mikor használható a CSOKOLÁDÉS ÉS CSOKOLÁDÉ ÍZŰ megnevezés az ízesített tejkészítményeknél?

Csokoládés megnevezés használható, ha a termék csokoládéport tartalmaz, ami legalább 20 % kakaóvaj-tartalmú kakaópor és cukor keveréke, amiben a kakaópor legalább 32%-ban van jelen. Csokoládé ízűnek kell nevezni, ha a termék csak aromát tartalmaz.
 
Jó hír, hogy az ellenőrzött 5 előállító mindegyike jó minőségű, holland kakaóport használ. Leginkább a zsírszegény, azaz 10-12 százalék közötti kakaóvaj-tartalmú kakaóport részesítették előnyben.
 
A kakaóporok laboratóriumi vizsgálata alapján (nedvességtartalom, zsírtartalom és zsírsav-összetétel, policiklusos aromás szénhidrogén szennyezettség) az összes minta megfelelt az előírásoknak.
Az elmaradhatatlan kedveltségi teszten külső megjelenés, illat, íz, édesség és állomány alapján értékelték a kóstolók a termékeket.
A kakaós tejek között a COOP (ESL; 500 ml; zsírtartalom: 0,7%), a kakaós italok között pedig a szintén saját márkás Reál kakaós ital (ESL 500 ml; zsírtartalom: 1,4%) végzett az élen.
A kakaós tejeket ezúttal gyerekek is megkóstolták. Az 5-15 éves korosztály kedveltségi eredményei alapján az ő kedvencük a Tolle (ESL, 500ml; zsírtartalom: 0,7%) kakaós tej.
 

forrás: http://www.kosarmagazin.hu/.

Kalcium pótlás: Tiens Biokalcium

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Szólj hozzá elsőként!