Kategóriák

Aromaterápia - illóolajok

Személyes higiénia - szépségápolás

Parfümök, parfümszórók, parfüm termékek, díszüvegcsék

Fájdalomcsillapítás

Immunrendszer, belső szervek

Háztartás - otthonápolás

Fitness-wellness gépek

Kávék, teák, élelmiszerek

TIENS termékek

Ajándék ötletek Hölgyeknek - Uraknak

Sportolóknak - Sportkluboknak

Google+

Facebook

Parkinson kór

2012.11.25.

Parkinson kór

Néhány info röviden
A Parkinson kór olyan betegség, amely általában idős korban kezdődik: jellegzetes kézremegés, izommerevség és lassult mozgás alakul ki.

amely általában idős korban kezdődik: jellegzetes kézremegés, izommerevség és lassult mozgás alakul ki.

A kór bizonyos idegsejtek pusztulásának következménye, emiatt a mozgások szabályozásában fontos szerepet játszó dopamin termelődése zavart szenved.

A Parkinson-kór kockázatát csökkenthetik, ha enyhítik a gyulladásos folyamatokat az agyban. Állították tanulmányukban az Archives of Neurology című szakfolyóiratban a szerzők.

Amerikai kutatók szerint a múltban elszenvedett súlyos fejsérülés és növényvédő szerekkel való komoly kontaktus fokozhatja a Parkinson-kór kialakulásának esélyét.

Tudósok feltételezik, hogy fejsérülést követően az agy sérülékenyebb marad, hajlamosabb a gyulladásra, amely átjárhatóbbá teszi - például a gyomirtó szerek számára - a vér és az agyfolyadék keringésének védőgátjait.

A Parkinson-kór súlyos és egyelőre még nem teljesen gyógyítható betegség, egy új vizsgálat azonban azt mutatta, hogy számos színes gyümölcs gyakori fogyasztása igen egészséges a megelőzés szempontjából. Egy angol és egy amerikai kutató közös munkájának eredményeit a legtekintélyesebb ideggyógyászati folyóirat, a Neurology közölte.


Az egyik tanulmányban csaknem ötvenezer férfi, a másikban nyolcvanezer nő ellenőrző vizsgálatainak különböző adatait nézték át. Ezek az információk 20-22 éves megfigyelésekre vonatkoztak és többek között részletes táplálkozási szokásokat tartalmaztak.

A kutatók a sok biológiailag aktív flavonoidot tartalmazó gyümölcs evését és az évtizedek alatt esetleg kialakuló Parkinson-kór gyakoriságát nézték. Kiderült, hogy azoknak, akik sok szamócát, áfonyát, almát, narancsot ettek, teát és mértékletesen vörösbort ittak, 40 százalékkal volt kisebb az esélye, hogy Parkinson-kórt kapjanak, mint azoknak, akik éppen ezeket nem szerették.

A flavonoidok hatékonysága között is volt különbség. Az anthocianin vegyületek védték a legjobban a vizsgált személyeket. Ezek a flavonoidok főleg a szamócában, áfonyában találhatók. A szakemberek szerint még sok vizsgálatra van szükség a kérdés tisztázására, de az máris állítható, hogy ezeknek a gyümölcsöknek a rendszeres fogyasztása igen egészséges a Parkinson-kór megelőzése szempontjából is.


forrás:richpoi

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Szólj hozzá elsőként!