Kategóriák

Aromaterápia - illóolajok

Személyes higiénia - szépségápolás

Parfümök, parfümszórók, parfüm termékek, díszüvegcsék

Fájdalomcsillapítás

Immunrendszer, belső szervek

Háztartás - otthonápolás

Fitness-wellness gépek

Kávék, teák, élelmiszerek

TIENS termékek

Ajándék ötletek Hölgyeknek - Uraknak

Sportolóknak - Sportkluboknak

Google+

Facebook

Sokan azt gondolják, a masszázs csak annyi, hogy

2013.05.02.

Sokan azt gondolják, a masszázs csak annyi, hogy

Sokan azt gondolják, a masszázs csak annyi, hogy elvégez pár tízezer Ft-ért egy kétnapos hétvégi, gyorstalpaló masszőrtanfolyamot, vesz 1-2 krémet és akkor ő innentől már masszőr.

Nem is gondolják, hogy időnként milyen nagyon nehéz helyzetekkel kell szembenéznie egy masszőznek.

Sokan azt gondolják, a masszázs csak annyi, hogy elvégez pár tízezer Ft-ért egy kétnapos hétvégi, gyorstalpaló masszőrtanfolyamot, vesz 1-2 krémet és akkor ő innentől már masszőr.

 

Nem is gondolják, hogy időnként milyen nagyon nehéz helyzetekkel kell szembenéznie egy masszőznek.

Egy rég eltűnt vendégem felhívott, aki korábban akkor talált rám, mikor már hónapok óta!!! fájt a nyaka, feje. Hosszas, már a telefonbeszélgetés során alapos kikérdezés után nagyon gyengéden, inkább simogatva – és még ezt is fájdalmasnak érezte - , megmasszíroztam a nyakát, hátát, vállát, és javasoltam, hogy mielőbb nézesse meg magát orvossal, mert ez nem normális, hogy hónapok óta fájjon a feje valakinek.

 

Szóval, most ismét felhívott, hogy segítsek rajta, mert tejesen be van állva a nyaka, egyáltalán nem bírja mozgatni, és elviselhetetlen fájdalmai vannak.

 

Eddig ugyebár semmi gond, hiszen azért (is) mennek masszőrhöz, mert valami problémájuk van.

Aztán elmondta a telefonban, hogy akkor elment kivizsgálásra, és kiderült, hogy daganatos. Tüdő daganata van, csont áttéttel. Többször kapott kemót, és egyéb gyógyszeres kezelést.

 

Egy pillanatra megállt bennem a vér…. hiszen, amikor legutóbb masszíroztam, akkor ő már beteg volt, csak sem ő sem én nem tudtuk…. daganatos beteget pedig tilos masszírozni!!!

 

Hát mit mondjak, nem éreztem túl jó magam.

 

Most pedig felhív, hogy jönne masszázsra, mert beállt a nyaka. Mondtam, hogy tilos a masszázs, ha még kezelik. Mondta, hogy az orvosa is azt mondta, hogy nem szoktak daganatos beteget masszírozni. Kiigazítottam, hogy nem: nem szoktak, hanem határozottan tilos! Azt mondtam, nem tudom elvállalni, nem vállalom a felelősséget.

 

Majdnem sírva kérte, hadd jöjjön, mert nem bírja ezt a fájdalmat, és az orvosa ajánlotta, hogy szét kell a nyakán lévő görcsöt masszírozni, nincs más megoldás rá.

 

Csak tartottam a telefont, és egyszerűen nem tudtam, hogy mit is mondjak erre. Egyszerűen, nem tudtam dönteni hirtelen, hogy megmasszírozzam, és akár még rontok is az állapotán, vagy nem vállalom, és hagyom, hogy szenvedjen tovább….. ezt el is mondtam neki.

 

De csak könyörgött, hogy hadd jöjjön…..

 

Oké, mondtam, annyi vállalok, hogy van egy jól bevált fájdalomcsillapító krémem, amivel bekenem a nyakát, és adok belőle egy kis tégelybe, amivel otthon ő is bekenheti magának, hátha ez segíthet.

 

Nemsokára már itt is volt. Lefogyva, megöregedve, összetörve, sapkában, melyet levéve látszott, hogy alig van haja.

Beszélgettünk, és kiderült, a párjának is daganata van. Most hol egyik, hol másik van hol jobban, hol kevésbé. Szörnyű L Mondta, hogy most, hogy nyugdíjasok, évezhetnék az életet, ráérnek, és ehelyett, mindketten betegek.

 

Mint kiderült, feküdni sem tud, annyira fáj a nyaka, így a székre ültettem le őt.

 

 

Szinte csak simogatva bekentem a nyakát, de még így is, ez a ágy mozdulat is fájdalmas volt neki. Közben is csak azon járt az eszem, hogy vajon jól teszem-e hogy elvállaltam? Nem tudom…. de azt mondta, hogy kicsit jobb lett, és mozgatni is tudja végre. J

 

Beletettem a krémből pár kenésre való adagot, és odaadtam neki.

 

Kérdezte, jöhet-e hétfőn, mert úgy érzi, ez most nagyon jó volt neki. Megint mit is mondjak?

Mondtam, ne beszéljünk meg fix időpontot, úgyis megy az orvosához, kérdezze meg tőle, hogy jöhet-e, és ha igen, akkor hívjon, amikor jól érzi magát, mert nem tudni előre, hogy hétfőn épp milyen állapotban lesz, el tud-e jönni éppen, vagy sem.

 

Mivel tartozik, kérdezte…. semmi, mondtam, tekintsük ezt egy próbának, hogy bírja-e, jobb lesz-e, és ha tényleg jobb lett, akkor majd folytatjuk a kezelést….

 

Boldogság ragyogott az arcán, bennem meg a kételyek maradtak, de azért vele együtt örültem, hogy kevésbé fáj neki….

 

Néha ilyen nehéz helyzetek elé kerül az ember, és nagyon nehéz jó döntést hoznia, hiszen a masszázzsal javíthatunk, és árthatunk is akár.

 

Te mit tettél volna? Hogyan döntöttél volna a helyemben?

A folytatás :(

Van, mikor nem lehet segíteni, még a legjobb jószándékkal sem :(

A második alkalom után felhívott az illető, hogy szeretné lemondani a kezeléseket, mert újabb áttétet állapítottak meg nála, a nyirokcsomóknál, és az orvosa nem javasolja a masszázst. Én sem.

Megemlítettem, hogy valamivel erősítenie kellene az immunrendszerét, a szervezetét, hogy a kemoterápiákat el bírja viselni, (nem mondtam, hogy milyen termékkel, hanem bármi, amit ő jónak gondol, ami segíthet) mert már így is nagyon le van gyengülve. Azt mondta, hogy az orvosa ezt sem javasolja. Ő pedig csak azt tesz, amit az orvos javasol.

Mondtam neki, hogy neki, magának kell döntenie ebben a kérdésben, mert az orvosnak csak egy érdeke van, minél több kemós kezelést adni, mert azért kap pénzt.

Sajna, aki ennyire mereven csak egy féle dologhoz ragaszkodik, neki hiába is tanácsolna bárki bármit.

Az állapotát látva, a hangját hallva.... szegény nem sok jóra számíthat (szerintem) :(

 

 

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Szólj hozzá elsőként!