A Durhami és a Lancasteri Egyetem szakemberei az ultrahangfelvételek vizsgálatakor jelentősen nagyobb mértékű szájmozgást figyeltek meg a dohányzó anyák magzatai esetében, mint az várható a babáknál, akiknek mozgása normális esetben csökkenő ütemű a várandósság utolsó hónapjaiban.

Ultrahangos felvétel egy egészséges magzatról
Ultrahangos felvétel egy egészséges magzatról
Fotó: MNO

A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy a magzat központi idegrendszere, amely a mozgást általában és különösen az arcmozgást irányítja, nem fejlődik abban az ütemben és módon, ahogyan a nem dohányzó anyák magzata esetében.

Húsz magzatot vizsgáltak

A szakemberek 20 magzat 80 ultrahangfelvételét vizsgálták, hogy felmérjék a száj- és a tapintómozgást, a felvételek a várandósság négy különböző szakaszában készültek a 24. és a 36. hét közötti periódusban. Négy magzat édesanyja dohányzott (napi 14 szál cigarettát szívtak el), a másik 16 magzat anyja nem dohányzó volt. Később valamennyi újszülött egészségesen jött a világra.

Az Acta Paediatrica gyermekgyógyászati folyóiratban közzétett tanulmányban azt is kimutatták – összhangban más korábbi tanulmányokkal –, hogy az anyai stressznek és depressziónak jelentős hatása van a magzat mozgására, de a száj- és a tapintómozgások sokkal gyakoribbak voltak a dohányzó anyáknál.

Ez egybecseng azokkal a korábbi kutatásokkal, amelyek kapcsolatot találtak a dohányzás és a várandósság között és kimutatták, hogy az anya dohányzása miatt a kisgyereknél késést szenved a beszédképesség kialakulása.

Stressz, depresszió, nikotin – befolyásolják a csecsemőkori fejlődést

„A magzati arcmozgás jelei jelentősen különböztek a dohányzó és a nem dohányzó anyák magzatainál. Eredményeink egybeesnek azokkal a tanulmányokkal, amelyek kimutatták, hogy a stressz és a depresszió jelentős hatással van a magzat mozgására, és azt is felfedték, hogy a stressz és a depresszió hatásain túl a nikotinnak való kitettség szintén befolyásolja a magzati fejlődést” – idézte Nadja Reisslandet, a Durhami Egyetem pszichológiai tanszékének munkatársát a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

„Nagyobb méretű kutatást kell végezni ahhoz, hogy megerősíthessük eredményeinket, és vizsgálni kell a specifikus hatásokat, köztük az anyai stressz és a dohányzás közötti kapcsolatot” – fűzte hozzá.

Brian Francis, a Lancasteri Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője hozzátette, hogy eredményeik további bizonyítékul szolgálnak a várandósság idején való dohányzás káros hatásaira. A szakemberek szerint a jövőbeni kutatásokban figyelembe kell venni az apák dohányzási szokásait is. (forrás: mno)