Kategóriák

Aromaterápia - illóolajok

Személyes higiénia - szépségápolás

Parfümök, parfümszórók, parfüm termékek, díszüvegcsék

Fájdalomcsillapítás

Immunrendszer, belső szervek

Háztartás - otthonápolás

Fitness-wellness gépek

Kávék, teák, élelmiszerek

TIENS termékek

Ajándék ötletek Hölgyeknek - Uraknak

Sportolóknak - Sportkluboknak

Google+

Facebook

Szabad-e masszázsra járni daganatos betegnek?

2021.02.15.

A szakorvosok véleménye sem egységes a kérdésben

Teljes testre vagy a test nagy felületére kiterjedő masszázst nem ajánlanak daganatos betegeknek, viszont van olyan masszázsforma, amelytől nem tanácsolnak el az onkológusok sem.

A mesterséges vérbőséget okozó, a nyirokkeringést is serkentő, az izmokat, lágyrészeket megdolgozó masszírozás ugyanis a feltételezések szerint hozzájárulhat a daganatsejtek terjedéséhez. Erre nincs egyértelmű bizonyíték, a szakorvosok véleménye sem egységes a kérdésben, de jobb az óvatosság. Ezen felül egy erőteljes masszírozás már egy kezdődő csontáttét esetén is könnyen töréshez vezethet.

Kétségtelen, hogy a masszírozásnak számos előnyös hatása van: görcs- és stresszoldó hatású, pozitívan hat az idegrendszerre, hozzájárulhat a fájdalomcsillapításhoz, az életminőség javításához. Mivel a masszázsnak nem kell az egész testet érintenie ahhoz, hogy kifejthesse általános közérzetjavító hatását, ezért az egyes kisebb régiókra koncentráló masszázstól – például arcmasszázstól, talpmasszázstól – nem szokták eltiltani betegeiket az onkológusok sem.

(forrás: rákgyógyításhu)

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Szólj hozzá elsőként!