2012.12.10.

A Spirulinát Szupertáplálékként tartják számon, mivel tartalmazza az emberi szervezet számára fontos vitaminok sorát, ásványi anyagok, antioxidánsok, nyomelemek, klorofill, enzimek, olyan fehérjéket, amiket a test azonnal hasznosítani képes.
Méregtelenítő tulajdonsága miatt, Kínában a mindennapi étrend része.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), teljes értékű tápláléknak nevezi.
Az algák a világ összes élőanyag-mennyiségének egyharmadát teszik ki. Fennmaradásuk oka hihetetlen alkalmazkodóképességük. A Déli-sarkvidék zord éghajlatát éppúgy elviselik, mint az akár 85 ºC-os hévforrásokat. A Föld oxigéntermelésének jelentős részét ma is a moszatok adják. Elszaporodásuk a földtörténet során növelte meg a légkör oxigéntartalmát.
A Spirulina legfőbb alkotóeleme a klorofill, ami minden zöld növény egy jellemző tulajdonsága, nagyon hasonló hemoglobinhoz. Valójában, a molekuláris szerkezetük majdnem azonos. Ez a hasonlóság teszi könnyűvé a testben, hogy hasznosuljon.
A Spirulinában található klorofill erős méregtelenítő hatású, a vérben felhalmozódott toxinokat és a szervezetből a rákkeltő anyagok eltávolítását serkenti.
Leállítja az emésztő rendszerben az élesztőgombák termelését, valamint a bakteriális telepek növekedését is.
A klorofill belső testdezodorként működve, kiküszöböli a rossz leheletet.
A klorofill növeli a vér hemoglobinszintjét. A hemoglobin az oxigén kötés-anyaga a vérben. A több hemoglobin biztosítja az oxigénben gazdag vért, segíti a vérképzést.
A mikromoszatok vízi élő szervezetek, amik a tavak és tengerek felszínén találhatók. Ezek a növények nagyon kicsik és micronokben mérik.
Spirulina a mikromoszatok egyik fajtája vagyis kék zöld színben és spirálban kialakult. Ezekben az apró növényekben megtalálhatók a klorofill legmagasabb szintjei, fehérje, béta-karotin.
Spirulina egy olyan növény, ami művelt lehet egy irányított környezetben, képesek megváltoztatni a környezetük ásványtartalmát, ami cserébe hat a termék ásványtartalmára. Más szóval a környezettől függően Spirulina a lényeges ásványok egy kiváló forrása tud lenni.
A Spirulina a klorofill legmagasabb forrásai közül az egyik.
68 százalék fehérjére tartalmánál fogva a legmagasabb fehérjére forrás. A fehérje, ami a Spirulinában található, emészthetőbb, mint bármilyen másik forrás.
Marhafehérje, például csak 20 százalék emészthető, a Spirulinában lévő fehérje 95 százalékos emészthetőséggel rendelkezik. Így egy személy ha csak kevesebbet tud enni, de a test fehérjeszükségletét így is ki fogja elégíteni. Ezért kiváló rosszevő gywermekek, étvágytalan idősek szervezetének erősítésére.
Elhiszi azt vagy nem, a Spirulina ráadásul képes az öregedési folyamatokat megfordítani.
Ez gazdag gamma linolen sav (GLA) és nukleinsav (RNS/DNS) tartalmának köszönhető. A nukleinsavak a sejtek építőkockái, és a GLA a sejtek megújításban segít. A testben levő nukleinsav mennyisége közvetlenül hat annak az arányára, ahogy újraképződnek a sejtek. Az összes nukleinsav a testben csökken a kor előrehaladtával. Másik, a nukleinsav-csökkenéshez hozzájáruló tényezők a rossz gyakorlat, a tápanyag-szegény, egyoldalú diéták és a stressz. Ezért létfontosságú a test egészsége szempontjából hogy töltse fel ezeket a GLA és RNS/DNS raktárakat.
Spirulina egy fontos összetevője a kék pigment, phycocyanin*. Ez a kék pigment ételekben nagyon ritka. Ez klinikai kísérletekben megmutatkozott, hogy gátolja a rákos sejtek képződését. Így segít leállítani a testben rák terjedését.
Spirulina kitűnő vérképző, segíti a sejtlégzést, nagyon erős tisztító hatással rendelkezik. A nehézfémeket, ami testünkben lerakódott eltávolítja. Jó azoknak akiknek amalgán tömésük van.
Csökkenti a gyógyszerek káros mellékhatásait is, leginkább a májtisztító, méregtelenítő hatása miatt.
Segíti a legyengült szervezet regenerációját.
A Spirulina többek közt Jódot is tartalmaz, így segíthet a tartós jódhiány következményeinek csökkentésében: pl nőgyógyászati betegségeknél (csökkent szexuális vágy, szabálytalan, erősebb vérzések, a ciklus hiánya, meddőség, terhesség esetén gyakori vetélés, koraszülés.
A Spirulina Omega 3-6 zsírsavakat is tartalmaz, melyekről tudjuk, hogy létfontosságúak, ugyanakkor szervezetünk nem képes előállítani, ezért pótolni kell. Kutatási eredmények kimutatták, hogy az Omega 3-6 zsírsavak létfontosságúak a magzati agyfejlődésnél, az agyműködésnél, a szív-és érrendszer egészségének megtartásában, az érfalak rugalmasságánál. Hiánya meddőséget, szív és érrendszeri megbetegedéseket, hipertóniát, trombózira való hajlamot, májműködési problémákat is okoz
"A kékeszöld energiabomba
MIT TARTALMAZ?
Az algák a világ összes élőanyag-mennyiségének egyharmadát teszik ki. Fennmaradásuk oka hihetetlen alkalmazkodóképességük. A Déli-sarkvidék zord éghajlatát éppúgy elviselik, mint az akár 85 ºC-os hévforrásokat. A Föld oxigéntermelésének jelentős részét ma is a moszatok adják. Elszaporodásuk a földtörténet során növelte meg a légkör oxigéntartalmát.
A legtöbb alga természetes élettere a víz, a tenger vagy az édesvíz. A tengerekben nagyon nagy tömegben élnek. Mintegy 25000 fajt sorolnak az algák közé, a mikroszkopikus méretűektől egészen a hatalmas és sokszorosan elágazó tengeri barnamoszatig, melyek a vízfelszín közelében, a fényben lebegve, helyenként sűrű tömegeket alkotnak. Formájuk és méretük rendkívüli változatossága ellenére számos tulajdonságuk azonos.
Minden tengeri állat - közvetlenül vagy közvetve - a moszatokból táplálkozik, így azok a tápláléklánc legfontosabb építőkövei.
A Spirulina tökéletes összetételű tápanyag.
Az algák több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint sok más élelmiszer, ezért egyre gyakrabban használják erősítőszerként.
• Tartalmazza az összes B-vitamint, továbbá D-, K-, C-, E-vitamint, és remek természetes A-vitamin-források.
A zöld klorofill és a narancssárga béta-karotin együtt adják a Spirulina jellegzetes kékeszöld színét.
• A klorofill, mely kitűnő regeneráló- és vérképző szer, a szervezet oxigénellátását aktiválja.
Javítja a sejtlégzést, és a baktériumok számára kedvező életkörülményeket biztosít - pl. a bélrendszerben javítja a fehérjehasznosulást, és kiegyenlíti a vérnyomást az egészséges szintre.
• A-vitamin fontos antioxidáns, védi a szervezetet a káros szabad gyököktől, erősíti a szervezet immunrendszerét, az idegrendszert, a legyengült szervezetet.
• B 12-vitamin-tartalma kétszer-háromszor annyi, mint a marhamájé. Ez főként a vegetáriánusoknak jó hír!
• A legfontosabb ásványi anyagokat, nyomelemeket is tartalmazza.
KIEMELKEDIK:
1. vastartalma, mellyel a vashiányos állapot és a vérszegénység igen jól kezelhető,
2. krómtartalma, mely jelentősen javítja a szív- és érrendszer működését, szabályozza a vércukorszintet és a zsíremésztést,
3. cinktartalma, mely a szervezet egyik legfontosabb eleme. Kulcsfontosságú szerepet tölt be a szervezet sejtjeinek védelmében, a sejtek anyagcseréjének támogatásában,
4. jódtartalma segíti normalizálni a pajzsmirigy működését.
FIGYELEM! Akiknek pajzsmirigy-túlműködésük miatt a jódbevitelüket csökkenteniük kell, algát nagy adagban nem fogyaszthatnak!
MIKOR AJáNLOTT ALGAKéSZíTMéNY?
• Fogyókúrák esetén segíti a szervezet tisztulását a salakanyagoktól.
• A bél tisztításakor, a normális bélflóra helyreállítása diszbakteriózis esetén, krónikus bélbetegség esetén.
• Ízületi megbetegedések megelőzésére vagy gyógyítására.
• Alkalmas cukorbetegek kiegészítő kezelésére, az inzulinfüggőknél csökkenthető vele az inzulinmennyiség.
• Csökkenti a nehézfémek és az egyes gyógyszerek vesekárosító hatását.
• Javítja a bőr állapotát, megelőzi az idő előtti öregedést, de jó még ránctalanításhoz,
pattanások, kelések ellen is.
• Belső alkalmazása mellett a Spirulinából még maszkot is készíthetünk.
TIPP: 15-20 Spirulina tablettát törjünk össze,
1 kávéskanál meleg vízzel elegyítsük el. Naponta egyszer kenjük fel arcunkra, és hagyjuk rajta 20 percig! 7-10 napon át kúraszerűen alkalmazzuk!"
dr. Gálik Ágnes
Forrás:
Ideál - Reforméletmód magazin 2003