Kategóriák

Aromaterápia - illóolajok

Személyes higiénia - szépségápolás

Parfümök, parfümszórók, parfüm termékek, díszüvegcsék

Fájdalomcsillapítás

Immunrendszer, belső szervek

Háztartás - otthonápolás

Fitness-wellness gépek

Kávék, teák, élelmiszerek

TIENS termékek

Ajándék ötletek Hölgyeknek - Uraknak

Sportolóknak - Sportkluboknak

Google+

Facebook

Szupertáplálék - a Spirulina alga

2012.12.10.

Szupertáplálék - a Spirulina alga

A Spirulinát Szupertáplálékként tartják számon, mivel tartalmazza az emberi szervezet számára fontos vitaminok sorát, ásványi anyagok, antioxidánsok, nyomelemek, klorofill, enzimek, olyan fehérjéket, amiket a test azonnal hasznosítani képes.
Méregtelenítő tulajdonsága miatt, Kínában a mindennapi étrend része.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), teljes értékű tápláléknak nevezi.

Az algák a világ összes élőanyag-mennyiségének egyharmadát teszik ki. Fennmaradásuk oka hihetetlen alkalmazkodóképességük. A Déli-sarkvidék zord éghajlatát éppúgy elviselik, mint az akár 85 ºC-os hévforrásokat. A Föld oxigéntermelésének jelentős részét ma is a moszatok adják. Elszaporodásuk a földtörténet során növelte meg a légkör oxigéntartalmát.

A Spirulina legfőbb alkotóeleme a klorofill, ami minden zöld növény egy jellemző tulajdonsága, nagyon hasonló hemoglobinhoz. Valójában, a molekuláris szerkezetük majdnem azonos. Ez a hasonlóság teszi könnyűvé a testben,  hogy hasznosuljon.

A Spirulinában található klorofill erős méregtelenítő hatású, a vérben felhalmozódott toxinokat és a szervezetből a rákkeltő anyagok eltávolítását serkenti.

Leállítja az emésztő rendszerben az élesztőgombák termelését, valamint a bakteriális telepek növekedését is.

A klorofill belső testdezodorként működve, kiküszöböli a rossz leheletet.

A klorofill növeli a vér hemoglobinszintjét. A hemoglobin az oxigén kötés-anyaga a vérben. A több hemoglobin biztosítja az oxigénben gazdag vért, segíti a vérképzést.

A mikromoszatok vízi élő szervezetek, amik a tavak és tengerek felszínén találhatók. Ezek a növények nagyon kicsik és micronokben mérik.

Spirulina a mikromoszatok egyik fajtája vagyis kék zöld színben és spirálban kialakult. Ezekben az apró növényekben megtalálhatók a klorofill legmagasabb szintjei, fehérje, béta-karotin.

Spirulina egy olyan növény, ami művelt lehet egy irányított környezetben, képesek megváltoztatni a környezetük ásványtartalmát, ami cserébe hat a termék ásványtartalmára. Más szóval a környezettől függően Spirulina a lényeges ásványok egy kiváló forrása tud lenni.

                                                                                                     A Spirulina a klorofill legmagasabb forrásai közül az egyik.

68 százalék fehérjére tartalmánál fogva a legmagasabb fehérjére forrás. A fehérje, ami a Spirulinában található, emészthetőbb, mint bármilyen másik forrás.

Marhafehérje, például csak 20 százalék emészthető, a Spirulinában lévő fehérje 95 százalékos emészthetőséggel rendelkezik. Így egy személy ha csak kevesebbet tud enni, de a test fehérjeszükségletét így is ki fogja elégíteni. Ezért kiváló rosszevő gywermekek, étvágytalan idősek szervezetének erősítésére.

Elhiszi azt vagy nem, a Spirulina ráadásul képes az öregedési folyamatokat megfordítani.

Ez gazdag gamma linolen sav (GLA) és nukleinsav (RNS/DNS) tartalmának köszönhető. A nukleinsavak a sejtek építőkockái, és a GLA a sejtek megújításban segít. A testben levő nukleinsav mennyisége közvetlenül hat annak az arányára, ahogy újraképződnek a sejtek. Az összes nukleinsav a testben csökken a kor előrehaladtával. Másik,  a nukleinsav-csökkenéshez  hozzájáruló tényezők a rossz gyakorlat, a tápanyag-szegény, egyoldalú diéták és a  stressz. Ezért létfontosságú a test egészsége szempontjából hogy töltse fel ezeket a GLA és RNS/DNS raktárakat.

Spirulina egy fontos összetevője a kék pigment, phycocyanin*. Ez a kék pigment ételekben nagyon ritka. Ez klinikai kísérletekben megmutatkozott, hogy gátolja a rákos sejtek képződését. Így segít leállítani a testben rák terjedését.

Spirulina kitűnő vérképző, segíti a sejtlégzést, nagyon erős tisztító hatással rendelkezik. A nehézfémeket, ami testünkben lerakódott eltávolítja. Jó azoknak akiknek amalgán tömésük van.

Csökkenti a gyógyszerek káros mellékhatásait is, leginkább a májtisztító, méregtelenítő hatása miatt.

Segíti a legyengült szervezet regenerációját.

A Spirulina többek közt Jódot is tartalmaz, így segíthet a tartós jódhiány következményeinek csökkentésében: pl nőgyógyászati betegségeknél (csökkent szexuális vágy, szabálytalan, erősebb vérzések, a ciklus hiánya, meddőség, terhesség esetén gyakori vetélés, koraszülés. 

A Spirulina Omega 3-6 zsírsavakat is tartalmaz, melyekről tudjuk, hogy létfontosságúak, ugyanakkor szervezetünk nem képes előállítani, ezért pótolni kell. Kutatási eredmények kimutatták, hogy az Omega 3-6 zsírsavak létfontosságúak a magzati agyfejlődésnél, az agyműködésnél, a szív-és érrendszer egészségének megtartásában, az érfalak rugalmasságánál. Hiánya meddőséget, szív és érrendszeri megbetegedéseket, hipertóniát, trombózira való hajlamot, májműködési problémákat is okoz

"A kékeszöld energiabomba

MIT TARTALMAZ?

 

Az algák a világ összes élőanyag-mennyiségének egyharmadát teszik ki. Fennmaradásuk oka hihetetlen alkalmazkodóképességük. A Déli-sarkvidék zord éghajlatát éppúgy elviselik, mint az akár 85 ºC-os hévforrásokat. A Föld oxigéntermelésének jelentős részét ma is a moszatok adják. Elszaporodásuk a földtörténet során növelte meg a légkör oxigéntartalmát.

A legtöbb alga természetes élettere a víz, a tenger vagy az édesvíz. A tengerekben nagyon nagy tömegben élnek. Mintegy 25000 fajt sorolnak az algák közé, a mikroszkopikus méretűektől egészen a hatalmas és sokszorosan elágazó tengeri barnamoszatig, melyek a vízfelszín közelében, a fényben lebegve, helyenként sűrű tömegeket alkotnak. Formájuk és méretük rendkívüli változatossága ellenére számos tulajdonságuk azonos.

Minden tengeri állat - közvetlenül vagy közvetve - a moszatokból táplálkozik, így azok a tápláléklánc legfontosabb építőkövei.

A Spirulina tökéletes összetételű tápanyag.

Az algák több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint sok más élelmiszer, ezért egyre gyakrabban használják erősítőszerként.

• Tartalmazza az összes B-vitamint, továbbá D-, K-, C-, E-vitamint, és remek természetes A-vitamin-források.

A zöld klorofill és a narancssárga béta-karotin együtt adják a Spirulina jellegzetes kékeszöld színét.

• A klorofill, mely kitűnő regeneráló- és vérképző szer, a szervezet oxigénellátását aktiválja.

Javítja a sejtlégzést, és a baktériumok számára kedvező életkörülményeket biztosít - pl. a bélrendszerben javítja a fehérjehasznosulást, és kiegyenlíti a vérnyomást az egészséges szintre.

• A-vitamin fontos antioxidáns, védi a szervezetet a káros szabad gyököktől, erősíti a szervezet immunrendszerét, az idegrendszert, a legyengült szervezetet.

• B 12-vitamin-tartalma kétszer-háromszor annyi, mint a marhamájé. Ez főként a vegetáriánusoknak jó hír!

• A legfontosabb ásványi anyagokat, nyomelemeket is tartalmazza.

KIEMELKEDIK:

1. vastartalma, mellyel a vashiányos állapot és a vérszegénység igen jól kezelhető,

2. krómtartalma, mely jelentősen javítja a szív- és érrendszer működését, szabályozza a vércukorszintet és a zsíremésztést,

3. cinktartalma, mely a szervezet egyik legfontosabb eleme. Kulcsfontosságú szerepet tölt be a szervezet sejtjeinek védelmében, a sejtek anyagcseréjének támogatásában,

4. jódtartalma segíti normalizálni a pajzsmirigy működését.

FIGYELEM! Akiknek pajzsmirigy-túlműködésük miatt a jódbevitelüket csökkenteniük kell, algát nagy adagban nem fogyaszthatnak!

MIKOR AJáNLOTT ALGAKéSZíTMéNY?

• Fogyókúrák esetén segíti a szervezet tisztulását a salakanyagoktól.

• A bél tisztításakor, a normális bélflóra helyreállítása diszbakteriózis esetén, krónikus bélbetegség esetén.

• Ízületi megbetegedések megelőzésére vagy gyógyítására.

• Alkalmas cukorbetegek kiegészítő kezelésére, az inzulinfüggőknél csökkenthető vele az inzulinmennyiség.

• Csökkenti a nehézfémek és az egyes gyógyszerek vesekárosító hatását.

• Javítja a bőr állapotát, megelőzi az idő előtti öregedést, de jó még ránctalanításhoz,

pattanások, kelések ellen is.

• Belső alkalmazása mellett a Spirulinából még maszkot is készíthetünk.

TIPP: 15-20 Spirulina tablettát törjünk össze,

1 kávéskanál meleg vízzel elegyítsük el. Naponta egyszer kenjük fel arcunkra, és hagyjuk rajta 20 percig! 7-10 napon át kúraszerűen alkalmazzuk!"

dr. Gálik Ágnes

Forrás:

Ideál - Reforméletmód magazin 2003

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Szólj hozzá elsőként!