Kategóriák

Aromaterápia - illóolajok

Személyes higiénia - szépségápolás

Parfümök, parfümszórók, parfüm termékek, díszüvegcsék

Fájdalomcsillapítás

Immunrendszer, belső szervek

Háztartás - otthonápolás

Fitness-wellness gépek

Kávék, teák, élelmiszerek

TIENS termékek

Ajándék ötletek Hölgyeknek - Uraknak

Sportolóknak - Sportkluboknak

Google+

Facebook

Szívinfarktust okozhat a margarin?

2013.10.19.

Szívinfarktust okozhat a margarin?

A margarinban található transzzsírok növelik a koleszterinszintet, ez pedig akár szívinfarktust is okozhat

Szívinfarktust okozhat a margarin?

Infarktust okozhat, ha valaki mértéktelenül tömi magába a margarinos cipót. A világhírű szívsebész, dr. Papp Lajos szerint már az is növeli a kockázatot, ha az ember naponta megeszik egy szelet margarinos kenyeret. Az úgynevezett transzzsírok hatására ugyanis nő a koleszterinszint, ezáltal jelentősen csökken az infarktus ellen védő faktorok szintje.
A margarinban található transzzsírok növelik a koleszterinszintet, ez pedig akár szívinfarktust is okozhat 

Hiába kongatják a vészharangot a kutatók és az orvosok, Magyarországon még mindig rengeteg olyan terméket árusítanak, melyekbe megtalálhatók az úgynevezett transzzsírok. Ezek kétszeresére növelik annak az esélyét, hogy valakinél érelmeszesedés, szívinfarktus alakuljon ki.

– A II. világháborúban jöttek rá, hogy a növényi zsírokat, olajokat hőkezeléssel és hidrogén hozzáadásával könnyen lehet merevíteni. Ebből lett a margarin, ami akkori ismeretek szerint jóval egészségesebb volt, mint a vaj – mondta lapunknak dr. Papp Lajos világhírű szívsebész.
– Azonban 1993-ban rájöttek, hogy a hidrogénezés során olyan transzzsírsavak keletkeznek, amelyek fokozottan veszélyesek a szív- és érrendszerre. Az áttörés 2006-ban érkezett el, amikor a Science és a Nature tudományos lapokban megjelent közlemények alátámasztották: a hidrogénezett transzzsírt (margarint) fogyasztóknál kétszer nagyobb az esély a szívinfarktusra. – Ehhez naponta egy szelet margarinos kenyér nagyjából 20 gramm elég – idézi a közleményben megjelent adatot a szívsebész.
Dr. Pados Gyula, a Szent Imre Kórház lipidrészlegének vezető főorvosa szerint bár a hidrogénezést a ‘90-es években betiltották, a gyorséttermek ezt nem igen veszik figyelembe. Az alacsony költségek miatt az ipari kiszerelésekben kerülő olajokat, zsírokat, margarinokat ezzel a technológiával gyártják.
– A transzzsírok hatására nő a koleszterinszint, és csökken az infarktus ellen védő faktorok szintje. Ezért lehetőség szerint az étrendből ki kell hagyni az ilyen ételeket – magyarázta a főorvos.
forrás: Titkolt hírek képekben

vissza