Termékkategóriák

Kategóriák

Aromaterápia - illóolajok

Személyes higiénia - szépségápolás

Parfümök, parfümszórók, parfüm termékek, díszüvegcsék

Fájdalomcsillapítás

Immunrendszer, belső szervek

Háztartás - otthonápolás

Fitness-wellness gépek

Kávék, teák, élelmiszerek

TIENS termékek

Ajándék ötletek Hölgyeknek - Uraknak

Sportolóknak - Sportkluboknak

  • doppingmentes készítmények

    doppingmentes készítmények

  • Exkluzív parfümszórók

    Exkluzív parfümszórók

  • Aromalámpák

    Aromalámpák

  • Nyirokmasszázs otthon

    Nyirokmasszázs otthon

Veszélyes-e a citromfélék héjának fogyasztása?

2013.10.19.

Veszélyes-e a citromfélék héjának fogyasztása?

Két klasszikus gombaölő szert alkalmaznak leggyakrabban erre a kezelésre. Mindkettő felszívódó hatású, a növény szövetébe, a gyümölcs héjának mélyebb rétegébe mozogva ölik meg az útjukba kerülő gombákat.
A biztos hatás érdekében még szoktak ortofenil-fenol-t (E 231) és/ vagy tiobendazol-t (E233) is adagolni az oldathoz.

Veszélyes-e a citromfélék héjának fogyasztása?

Több sajtótermékben napvilágot láttak figyelem-felkeltő írások, többségében egymástól átvett azonos anyagok az elmúlt évben ebben a témában.2012 decemberében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is megjelentetett egy rövid közleményt, melyben felhívta a figyelmet a kezelt déligyümölcsök felhasználásával kapcsolatban.

Miért és mikor kezelik a déligyümölcsök (narancs, citrom, mandarin, grape-fruit és banán) héját?

Köztudott, hogy a déligyümölcsöket zölden vagy éretlen állapotban szüretelik, úgy csomagolják, és hosszú utat tesznek meg a gyümölcsök, míg a fogyasztók asztalára kerülnek. A szállítás gyakran több hétig is elhúzódik. Szállítás alatt a gyümölcsök nagy tömegben, szorosan egymás mellett helyezkednek el a tároló kapacitás minél jobb kihasználása érdekében. A leszedett gyümölcsök élő anyagok, magas a víztartalmúk, lélegeznek, így a tárolás alatt is párologtatnak.

A citrusfélék tárolási-betegségeinek fellépését, azaz romlását serkenti az áru körüli levegő magas páratartalma, és a hűtés nélküli körülmények.

A nagyarányú romlást megelőzendő a fákról szüretelt gyümölcsöket gombaölő és baktériumokat is ölő vegyszerekkel és növényvédő szerekkel kezelik. Az oldatot permetezéssel vagy gyakrabban az oldatban történő áztatással viszik fel a gyümölcsök héjára. A súlyveszteséget okozó párologtatás csökkentésére pedig viaszréteggel vonják be a gyümölcsök héját. Általában a viaszban fürdetést a vegyszerekkel együtt alkalmazzák.

Milyen kémiai anyagokkal kezelik a gyümölcsöket?

A szakirodalom valamint a hazánkban forgalmazott déligyümölcsök csomagolásán olvasható információk szerint két klasszikus gombaölő szert alkalmaznak leggyakrabban erre a kezelésre: az imazalil és a prokloráz hatóanyagúakat. Mindkettő felszívódó hatású, a növény szövetébe, a gyümölcs héjának mélyebb rétegébe mozogva ölik meg az útjukba kerülő gombákat.

A biztos hatás érdekében még szoktak ortofenil-fenol-t (E 231) és/ vagy tiobendazol-t (E233) is adagolni az oldathoz. Ezek a vegyületek a romlást okozó gombák mellett a baktériumok ellen is hatnak. Jellemző rájuk, hogy csak a terméshéj felszínén tapadnak meg. Besorolásuk kicsit kaotikus jelenleg: bár az Európai unió 2003-ban átsorolta őket rendeletileg a növényvédő szerekhez, de növényvédő szerként azóta sincsenek nyilvántartva.

A felsorolt növényvédő szerek alkalmazása a leszüretelt déligyümölcsök esetében engedélyezett, de a forgalmazónak kötelezően fel kell tüntetni a kezelést a gyümölcs csomagolásán. Európai unió déligyümölcsöt termelő országai is alkalmazzák ezen kezeléseket.

Hazánkban a déligyümölcsök többségét ömlesztett áruként értékesítik, kimérésük a pultra felhalmozott narancs és citrom hegyekből történik. Az árusítás ilyen formájánál a gyümölcsök kezeléséről a vásárlók semmilyen információt nem kapnak.

forrás: balintgazda.hu-veszelyesek

Megoldás:

A Tiens Ózonos Zöldség-Gyümölcs fertőtlenítő készüléke sterilizáló/fertőtlenítő, antiszeptikus/frissítő funkcióival eltávolítja a gyümölcsök és a zöldségek héján visszamaradt növényvédő szereket.

Az ózon az egyik legerősebb oxidáló és fertőtlenítő anyag (600-szor hatékonyabb fertőtlenítő hatású, mint a klór). Emiatt használják a levegő, a víz, és élelmiszerek fertőtlenítésére, csírátlanítására.

vissza

KIEMELT ajánlatok

Google+

Kapcsolat - elérhetőség

Tel:    +36-70/638-0944

         +36-70/558-0944

E-mail: rakosanna@gmail.com

 

Nyitvatartás:

Hétfő: 10.00 - 20.00
Kedd: 10.00 - 20.00
Szerda: 10.00 - 20.00
Csütörtök: 10.00 - 20.00
Péntek: 10.00 - 20.00
Szombat: 11.00 - 17.00
Vasárnap: 11.00 - 17.00

 

Webáruházunkban regisztrált partnereink vásárolhatnak.

 Rákos Anna

okleveles masszőr

Ligetszépe Életmódklub

helyszín: Veszprém megye

 Somlóvecse - Nagyalásony - Somlószőlős - Somlóvásárhely - Vid - Dabrony - Pápa - Ajka - Devecser - Tüskevár - Kisszőlős - Doba - Noszlop - Iszkáz - Kerta - Pápasalamon - Nyárád - Nemesszalók

 

Újdonságok

Kar és mellkas …

Ár: 495 300 Ft
Új

BLUE" PARFÜMSZÓRÓ * …

BLUE" PARFÜMSZÓRÓ * SZÓRÓFEJJEL, 10 ML Ár: 1 650 Ft
Új

GLOBE 07" PARFÜMSZÓRÓ …

GLOBE 07" PARFÜMSZÓRÓ * SZÓRÓFEJJEL, 125 ML Ár: 3 990 Ft
Új

Kardi Forte - Krill olaj …

Kardi Forte - Krill olaj kapszula gingko kivonattal - Tiens Ár: 13 300 Ft
Új

OPAL" PARFÜMSZÓRÓ * …

OPAL" PARFÜMSZÓRÓ * SZÓRÓFEJJEL, 10 ML Ár: 1 650 Ft
Új

Megosztás